Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajanduse ja kalanduse arengukavale anti 28.02.2018. a. avalöök (2018-03-01 07:57:30)


28. veebruaril toimus hotelli Park Inn by Radisson Meriton konverentsikeskuses põllumajanduse ja kalanduse valdkonna arengukava 2030 avaüritus, kus Maaeluministeeriumi ja Keskkonnaministeeriumi eesmärk on koos sektoriga panna alus uue arengukava visioonile.

"Me ei saa vaadata iga haru, iga alasektorit iseseisva suurusena, sest tugevad oleme just koostööd tehes. Seega peame otsima tervikvaadet, kuidas Eesti maaelu paremaks muuta, ning kuidas paremini ära kasutada põllumajanduse ja kalanduse kokkupuutepunkte- olgu see siis Eesti toidu kuvandi loomine, ekspordistrateegia, keskkonna hoidmine, elurikkuse tagamine või ringmajanduse edendamine," sõnas maaeluminister Tarmo Tamm. "Arengukava koostamisel on oluline kaasamisprotsess. Erinevate huvidega arvestamine võimaldab luua pikemaajalise kokkuleppe, mida poleks tarvis kergekäeliselt uuesti avada," julgustas minister Tamm.

"Keskkonnaministrina pean oluliseks, et kalavarud oleksid hästi hoitud ja et üha efektiivsem põllumaade kasutamine ei kahjustaks meie kõigi eluks vajalikku põhjavett, linnustikku või et kahjustatud ei saaks muud looduse hüved. Põllumajandusel on tugev kokkupuude kogu looduskeskkonnaga," ütles keskkonnaminister Siim Kiisler. "Eriti hea meel on, et oleme selle arengukava koostamise võtnud ette kahe ministeeriumiga ühiselt ning sellises mahus esmakordselt. Arengukavas ambitsioonide arvelt kokku ei hoita ning fookuses on kohad, kus king pigistab kõige kõvemini. Sealjuures kaasame kõik, keda valdkonnapoliitika mõjutab, mistõttu soovin kõigile julgust teha mitte üksnes häält, vaid konkreetseid ettepanekuid selle parandamiseks," lisas minister Kiisler.

Siiani on põllumajanduse ja kalanduse teemad jaotatud ära ligi 30 erineva arengukava ja dokumendi vahel. Loodav ühine arengudokument koondab aga üheks tervikuks järgmised valdkonnad: taime- ja loomatervis, toiduohutus, põllumajandus, toiduainesektor, maaelu, kalandus ja vesiviljelus.

Avaüritusel toimub ühine mõttevahetus põllumajanduse ja kalanduse hetkeolukorra ja väljakutsete teemal ning töörühmades võetakse ette Eesti põllumajanduse ja kalanduse arengusuunad. Arutletakse märksõnade üle, mis peaksid iseloomustama Eesti põllumajandus- ja kalandussektorit, maaelu ja toidutööstust aastal 2030, ja püütakse sõnastada arengukava visioon, mis märksõnadest tuleneb.

Uus arengukava keskendub (bio)ressursipõhisele vaatele ja väärtusahelate terviklikule käsitlemisele. Arengukava saab olema ka oluline sisend ning alus ühise põllumajanduspoliitika strateegiakava ja Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi uue programmperioodi planeerimisele.

Põllumajanduse ja kalanduse valdkonna arengukava koostamine on osa kogu riigi strateegilise juhtimise korrastamisest, mille tulemusel kaetakse valitsuse tasandil kõik tulemusvaldkonnad strateegiliste arengudokumentidega ning ühtsete planeerimistasanditega, mis on üheks eelduseks üleminekul tegevuspõhisele eelarvestamisele aastaks 2020.

Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.