Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaülikooli raamatukogu sai rariteetsed teosed (2018-02-21 08:33:49)

 

Foto: "Histoire Naturelle, générale et particulière" tiitelleht.

 

26. veebruaril tähistab Eesti Maaülikooli raamatukogu pidulikult Prantsuse loodusteadlase Buffoni rariteetsete raamatute üleandmist maaülikooli kogudesse. Teadlase loodusloo käsiraamatu "Histoire Naturelle, générale et particulière" 22 maaülikoolis hoiustatud originaalköitest 16 on Eesti raamatukogude ainueksemplarid.

Nüüdsest on raamatud kirjeldatud ka elektronkataloogis ESTER. "See on meie kink Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks!" rääkis maaülikooli raamatukogu teenuste arendusjuht Kersti Laupa. "Ajaloo keerdkäikude tõttu on raamatute teekond meieni olnud pikk. Nende varasem teadaolev omanik oli Baltisaksa arsti-, loodus- ja kunstiteadlane ning kollektsionäär Karl Eduard von Liphart, hiljem Teaduste Akadeemia Zooloogia ja Botaanika Instituut ning Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi raamatukogu," lisas Laupa.

Maaülikooli loodusteadlike kogude projektijuht Märt Rahi sõnul on Buffoni teoste talletamise väärtus nende osa virtuaalsest "ajaloolisest mälust". "Raamatud on üle elanud maailmasõjad, Tartu pommitamise ja raamatukogude puhastusaktsioonid, mil pidi neid lausa peitma. Meile üllatusena selgus, et haruldused polnud sisse kantud ka elektronkataloogi ESTER ," rääkis ta. Rahi arvamusel aitavad teosed ning ESTERi kirjed kindlasti kaasa meie kultuuri- ja teadusloo uuringutele. "See on küll üksjagu aeganõudev ettevõtmine, kuid analüüsides nende raamatute omanikke, inimeste seoseid Euroopa ja kohalike oludega, kooruks siit sammhaaval täiendusi Eesti kultuuriloole."

Lisaks kõnealustele raamatutele andis põllumajandus- ja keskkonnainstituudi raamatukogu üle 18.-19. sajandi loodusteaduslike raamatute kogu, mille hulgas on näiteks "Agrostographia sive Graminum, Juncorum, Cyperorum Cyperoidum, iisque affinium Historia" (1719), "Caroli a Linné, ... Systema Naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis(1788-1793).

Raamatute üleandmine toimub 26. märtsil algusega kell 12.00 Eesti Maaülikooli peahoone (Kreutzwaldi 1a) raamatukogus.

 

Allikas: Eesti Maaülikooli 20.2.18 pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.