Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toidu päritolumärgistuse nõuded muutuvad selgemaks (2018-01-27 10:30:33)


26. jaanuaril arutati sektoriga Maaeluministeeriumis Euroopa Komisjoni määruse eelnõu, mis aitab vältida tarbijate eksitamist toidu põhikoostisosa päritolus.

"Eelnõu eesmärk on tagada tarbijate ootuste täitmine ning nende õiguste kaitse olukorras, kus tarbijale võib jääda petlik ettekujutus toote põhitooraine päritolust," ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai. "Sellisel juhul tuleb tooraine tegelik päritolu selgelt välja tuua."

Eelnõu eesmärk on anda teavet toidu (valmistoote) põhikoostisosa päritolu kohta, kui märgistusel esitatud päritoluviide võib tarbijat eksitada. Seega kui esitatakse viide toidu päritoluriigile või lähtekohale ja see erineb põhikoostisosa päritolust, peab välja tooma ka põhikoostisosa päritolu. Päritoluviitena käsitletakse sõnu, sümboleid ja pilte (nt lipud, kaardid), millest tarbija võib teha järeldusi tooraine päritolu kohta.

Kohtumisel tutvustati eelnõu sisu, kus toodi välja toidu põhikoostisosa päritolu esitamise võimalused ja viisid, samuti juhud, mida edaspidi reguleerida plaanitakse. Kõne all olid ka määruse kohaldamine ning üleminekumeetmed, samuti toodi näiteid toidu põhikoostisosa päritolu esitamisest. Koos sektoriga arutleti tekkinud küsimuste üle ja kohalolijatel oli võimalik oma vaateid teistega jagada.

"Kõige olulisem on, et sektoril jääks piisavalt aega muudatustega kohenemiseks," ütles Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. "Samuti on väga tähtis, et määruse sisu oleks Euroopa Liidu üleselt üheselt arusaadav ning tingimused kõigile võrdsed."

Oma ettepanekud saab edastada ka Euroopa Komisjonile, kes küsis avalikkuselt käesoleva aasta alguses eelnimetatud päritolumärgistuse rakendusmääruse kohta tagasisidet. Rakendusmääruse eelnõu kohta saab tagasidet anda 1. veebruarini Euroopa Komisjoni lehel (inglise keeles).

Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.