Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lõuna-Eesti kaitsealade veekogudele saab veemootorsõiduki liikumisloa kuni viieks aastaks (2018-01-10 16:14:05)


Mootorpaat. Foto: Aimar Rakko

Keskkonnaamet hakkab alates 2018. aastast veemootorsõidukite liikumislube väljastama kuni viieks aastaks, et vähendada tarbetut bürokraatiat.

"Selle muudatusega soovime tulevikus vähendada nii iga-aastaste loataotlejate kui ka Keskkonnaameti spetsialistide halduskoormust. Reeglid ja piirangud kaitsealade veekogudel sõitmiseks on piisavalt täpselt õigusaktidega paika pandud ja välja kujunenud, et vältida mootorsõidukite kasutamisest tekkivat võimalikku kahju looduskeskkonnale. Seepärast on vastavad veemootorsõidukite kasutamise üldised tingimused lisatud nüüdsest koheselt ka liikumisloa uuendatud taotlusvormile," lausus Kaili Viilma, Keskkonnaameti Lõuna regiooni looduskaitse juhtivspetsialist.

Veemootorsõiduki liikumisluba saab kuni viieks aastaks taotleda Jõgeva-, Viljandi-, Tartu-, Põlva-, Valga- ja Võrumaa kaitsealade veekogudel liikumiseks. Keskkonnaameti nõusolek veemootorsõidukitega liiklemiseks ei ole vajalik väljaspool kaitsealasid asuvatel veekogudel, Lahepera hoiualale jääval Lahepera järvel ja laevatatavatel veekogudel nagu Peipsi järv, Võrtsjärv ja Emajõgi, kus veesõidukitega liiklemist ei reguleerita looduskaitseseaduse alusel. Samas on osadel kaitsealadele jäävatel veekogudel mootorsõidukite liiklemine täielikult keelatud, mistõttu sinna Keskkonnaamet lube ei väljasta.

Sisepõlemismootoriga veesõidukite kasutamine ei ole lubatud rekreatiivsel eesmärgil nendel järvedel, mille pindala on väiksem kui 100 hektarit ja jõgedel, mille laius on alla 10 meetri. Elektrimootoritele seda piirangut ei kohaldata. Kaitse-eeskirjadega on mistahes mootoriga ujuvvahendiga sõitmine reeglina keelatud, s.h. näiteks Endla järvel Endal looduskaitsealal, Kuningverel ja Mustjärvel Alatskivi maastikukaitsealal, Ähijärvel Karula rahvuspargis, Koosa järvel Peipsiveere looduskaitsealal ja Vooremaa maastikukaitseala järvedel, v.a. Saadjärv.

"Paneme kõigile looduses liikujatele südamele, et mootorsõidukite kasutamine on loodusele siiski häiring ja seepärast tuleks alati eelistada ilma mootorita liikumist - nii näeb, kuuleb ja kogeb ka ise rohkem looduses toimuvat," selgitas Kaili Viilma.

Liikumisloa taotlusvorm on leitav Keskkonnaameti kodulehelt.

Allikas: Keskkonnaameti 10.01.2018 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.