Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kantsler Lemetti Brüsselis: Põllumajanduse ja toiduainetööstuse arengu võtmeks on innovatsioon ning (2017-12-01 07:09:19)

Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti andis 28.11.2017 õhtul Euroopa Liidu eesistujariigi esindajana Brüsselis Euroopa Parlamendis üle Euroopa Põllumajandusühistute Katusorganisatsiooni (Cogeca) innovatsiooniauhinnad.

Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti ütles auhindade üleandmistseremoonial, et põllumajandus ja toiduainetetööstus on Euroopas majandusharu, mis sarnaselt paljude teiste valdkondadega peab panustama innovatsioonile ja nutikatele digilahendustele, et tihedas konkurentsis ajaga sammu pidada.

"Tark põllumajandus, nutikad lahendused ja uued tehnoloogiad on tänapäeva põllumajanduse olulised märksõnad," rõhutas kantsler.

Mitmesuguseid põllumajandussektorile mõeldud digilahendusi on välja töötatud kõigis Euroopa Liidu riikides. Automatiseeritud on seire-ja andmekogumissüsteeme, digilahendustele toetuvad paljud farmitehnoloogiad ja täppisviljelus. Väljatöötamisel olevad lahendused toovad endaga kaasa olulisi muutusi põllumajandussektoris.

Kantsler tutvustas oma kõnes ka Eesti edusamme põllumajandussektorile spetsiifiliste e-lahenduste arendamisel. Lisaks vahetult tootmisega seotud e-lahendustele on kasutusel ka sellised, mis aitavad lihtsustada nii toetuste taotlemist kui ka toetustega seotud nõuete kontrolli.

"Nii näiteks kasutame ja arendame Eestis satelliitside infosüsteemi, mille abil kontrollida rohumaade niitmist ja karjatamist. Süsteemi peamine eesmärk on aidata vähendada kohapealsete kontrollide arvu ja neid kontrolle paremini sihitada," tõi kantsler näite.

Lemetti märkis, et kuigi ÜPP praegusel finantsperioodil saab innovatsiooni ja koostöö edendamiseks kasutada mitmeid erinevaid toetusmeetmeid, tuleb sellele valdkonnale pöörata erilist tähelepanu ka ühise põllumajanduspoliitika reformi kontekstis.

Auhinnatseremoonial esitleti innovatsiooni parimaid näiteid ühistulise tegevuse, lihatootmise, piimanduse, taimekasvatuse ja metsanduse valdkondadest.

Cogeca innovatsiooniauhindu anti välja viis: kaks auhinda läks Soome, üks Hispaaniasse, üks Itaaliasse ja üks Iirimaale.Lähemalt Cogeca koduleheküljelt: http://www.copa-cogeca.eu.

Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.