Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kantsler Lemetti piimandusfoorumil: Piimanduses püstitatud eesmärkide saavutamine endiselt aktuaalne (2017-11-08 15:45:47)

Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti ütles eile Rakveres toimunud Piimafoorumil, et
järgmisel aastal väljatöötamisele tulev põllumajanduse ja kalanduse valdkonna arengukava seob olemasolevad sektorite strateegiadokumendid ühtseks tervikuks, aitab valdkondadel muutuvate oludes paremini toime tulla, riske maandada ja võimalusi ära kasutada. Samuti võimaldab arengukava põllumajanduse, kalanduse ja toiduainetööstuse valdkondades edendada bioressursi efektiivsemat kasutamist ja väärindamist.

"Kuigi viimaste aastate piimandusturg on näidanud heitlikkust, ei muuda see fakti, et Eestis on jätkuvalt soodsad tingimused piimatootmiseks. Meie rohumaade hulk, pidevalt uuenev kaasaegne tootmine ja töötlemine, teadmised ja oskused on suure potentsiaaliga," toonitas kantsler foorumil peetud ettekandes.

Piimatootmine moodustab Eesti põllumajanduses toodangu rahalisest väärtusest aastas 20-25 protsenti ning see näitaja on tänu soodsale rahvusvahelisele turuolukorrale tõusuteel. Ka põllumajandus- ja toidukaupade eksportkäibest moodustavad toorpiim- ja piimandustooted sel aastal taas üle 20 protsendi.

Kuigi viimase kolme aastaga on piimakari vähenenud ligi 12 000 lehma võrra 86 165 lehmani möödunud aasta lõpus, on piimakarja toodang lehma kohta kasvanud ning kogutoodang püsinud aastate lõikes võrreldaval tasemel. Sel aastal on uuesti kasvama hakanud ka piimalehmade arv.

Kantsler Illar Lemetti kutsus piimandusfoorumi osalisi põllumajanduse ja kalanduse arengukava koostamisel aktiivselt kaasa lööma, et 2018. aastal töötada valdkonnale välja põllumajandust, kalandust ja vesiviljelust, maaelu, toiduainetööstust, toiduohutust ning teadust ja innovatsiooni siduv terviklik arengukava.

Augustis kiitis Vabariigi valitsus kiitis heaks maaeluministri ettepaneku alustada põllumajanduse ja kalanduse ühise arengukava koostamisega, mille eesmärk on luua võimalused põllumajandus- ja kalandussektori arengu ja konkurentsivõime kasvu jaoks. Arengukava koostamine on osa kogu riigi strateegilise juhtimise korrastamisest, mille tulemusel kaetakse valitsuse tasandil kõik tulemusvaldkonnad strateegiliste arengudokumentidega ning ühtsete planeerimistasanditega, mis on üheks eelduseks üleminekul tegevuspõhisele eelarvestamisele aastaks 2020.

Allikas: Maaeluministeeriumi 08.11.2017 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.