Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metsa eksinud inimese otsimisel tuleb tegutseda läbimõeldult (2017-09-21 00:13:37)

Septembri esimese kahe nädalaga on Häirekeskus saanud tavapärasest mitu korda rohkem teateid metsa eksinud inimestest. Ligi pooltel juhtudel on inimesed ise metsast välja saanud, ülejäänud kordadel on politseinikud viinud läbi reaalseid otsinguid. "Iga otsingu puhul tuleb lähtuda maastiku tingimustest ja tegutseda läbimõeldult," kirjeldas otsimisprotsessi Nõva valla piirkonnapolitseinik Kiur Klippberg.

Järgnevaid Lääne- ja Pärnumaal aset leidnud metsa eksimisi ühendab asjaolu, et kõik need inimesed läksid metsa seenele neile tuttavasse kohta, kuid neid eristab aeg, mis need inimesed metsas enne leidmist veetma pidid ja ka viis, kuidas läheneti nende otsimisele.

8. septembril eksis metsa Läänemaal Nõva vallas sõbraga seenele läinud 91-aastane mees. Metsas liiguti ringi eraldi ja hiljem sõbral enam meest üles leida ei õnnestunud. Mehel polnud kaasas dokumente ega telefoni ja oli teada, et ta kasutas kuuldeaparaati. 91-aastane mees veetis metsas kolm ööpäeva, kuni metsa tulnud teised seenelised ta leidsid. 18. septembri õhtul eksis metsa Pärnumaal Saarde vallas seenele läinud 81-aastane mees. Mehel oli kaasas telefon ja temaga õnnestus paaril korral kontakteeruda. Mees oli metsas ühe öö ja kopter leidis ta järgmise päeva pärastlõunal. 19. septembri päeval eksis Saarde vallas metsa 62-aastane naine, kelle kopter leidis paar tundi pärast kadumist.

91-aastase mehe otsinguid raskendas asjaolu, et mehel polnud kaasas telefoni ja oli teada, et ta polnud oma kuuldeaparaati kaasa võtnud. Samal õhtul hakkasid teda otsima neli politseinikku ja kaheksa Lääne-Eesti reservpäästerühma vabatahtlikku koos kahe otsingukoeraga. Kella 21.30 paiku hakkas meest otsima PPA lennusalga kopter, kuid paari tunni möödudes lõpetas see otsingud. "Ööseks otsustati pimeduse ja keeruka rabamaastiku tõttu otsingud lõpetada," rääkis Klippberg. Järgmisel päeval otsis meest üle 20 inimese, nende hulgas viis Lääne-Eesti reservpäästerühma vabatahtlikku, viis politseinikku koos kolme otsingukoeraga, seitse ESTSARi vabatahtlikku ja 12 Nõmmemaa ja Variku küla elanikku. "Metsas liikus neil päevil ringi palju seenelisi ja seetõttu otsustasime meest ka meedia vahendusel otsida - ehk oli mõni seeneline eakat meest märganud," rääkis piirkonnapolitseinik.

"Metsamineku koha ümbrus oli meil laupäeva õhtuks peaaegu kahe kilomeetri raadiuses läbi vaadatud ning hakkasime planeerima edasisi otsinguid. Laual oli ka võimalus, et ehk on mees ise metsast välja saanud. Tema asukohta me positsioneerida ei saanud ja meid ei olnud aitamas ükski märk ega vihje, kuhu suunas mees liikuda võis. Patrull oli selleks ajaks kõik kohalikud teed ja talud läbi sõitnud," rääkis Klippberg. Politseiniku sõnul oli üks ala jäänud kontrollimata ja esmaspäeva hommikul planeeriti just sinna otsima minna. Seda aga teha ei jõutudki, sest esmaspäeva hommikul leidsid seenelised eksinu ja andsid talle süüa ja juua. 91-aastane mees leiti linnulennult umbes 9 kilomeetri kaugusel paigast, kust ta metsa sisenes. Kuigi ta oli kolm ööpäeva metsas olnud ja tema riided olid läbimärjad, oli tema tervis korras. Veendumaks täielikult, et temaga on kõik korras, viidi ta Läänemaa haiglasse kontrolli.

Kümme päeva hiljem eksis Saarde vallas metsa 81-aastane mees, kellel oli kaasas telefon ja temaga saadi paaril korral telefonitsi ka kontakti, kuid olukorra muutis keeruliseks telefoni tühjenev aku. "Telefonile tehti ka positsioneerimine, mis paraku kohe tulemust ei andnud. Kuna saime teate tema kadumisest õhtul kella 20 paiku ja oli kindlalt teada, et ta on metsas, siis otsustasime teda otsida õhtul ja ööpimeduses. Abiks olid pääste- ja otsingugrupp ESTSAR ja OPEROG, Tali jahiseltsi liikmed, politseinikud koos otsingukoertega. Lasime ka politseiautode sireene ja raketi, mida mees ka nägi, kuid oli juba pime ja ta ei saanud enam metsas liikuda," rääkis Saarde valla piirkonnapolitseinik Rauno Lensment. "Tahtsime kohe öösel saata välja kopteri, aga udu takistas kopteril Tallinnast õhku tõusmast."

Hommikul kella 9 ajal sai kopter lõpuks startida ja kella 13 ajal leidiski kopter mehe, kes vintsiti kopterisse ning toimetati Pärnu haiglasse. "Maastik oli sündmuskohal väga raske -mets oli kõrge ja tihe, piloodid pidid olema väga tähelepanelikud ja meeter meetri haaval otsima," ütles Lensment.

Samal ajal ühe eksinu leidmisega sai Häirekeskus umbes kella 13 ajal uue teate samuti Saarde vallas metsa eksinud 62-aastast naisest. "Hakkasime sinnagi koondama inimesi maastikuotsingute läbiviimiseks. Eesmärk oli naine leida enne pimedaks minemist. Teadsime, et kohapealne maastik võimaldab kopteriltõhusalt otsida ja lootsime, et leiame ta kiiresti. Õnneks oli meil kopter kohe varnast võtta," rääkis Lensment. Kopter märkas naist kaks tundi pärast kadumist. Kokku oli 81-aastase mehe ja 62-aastase naise otsingutele lisaks kopterile kaasatud 48 inimest, neli teenistuskoera ja ka üks ATV.

Rauno Lensmenti sõnul on otsingutel tähtis tunda maastikku ja hinnata, kas see raskendab otsinguid või mitte. "Peame tundma neid inimesi, kes otsima lähevad. Alati tuleb sõltuvalt konkreetsest olukorrast ja metsas olevatest tingimustest hinnata, kuidas korraldada otsinguid, kui palju otsijaid kaasata, kas otsida ainult päeval või ka öösel. Otsijad ise ei tohi sattuda hätta," lausus Lensment.

Kilppberg kordas, et iga kadumine on isemoodi ja nõuab uut lähenemist. "Ühtki otsingut ei saa läbi viia õpiku järgi. Inimesed eksivad põhitõdede vastu. Metsa minnes tuleb võtta telefon kaasa, panna selga erksad riided. Ja teavitage oma lähedasi, kui te metsa lähete. Leppige kokku kontrollaeg, millal nad võiksid ühendust võtta ja uurida, kas kõik on korras. Kui aga oledki eksinud, siis püüa leida kõige lagedam koht, jää sinna ja püüa endast märku anda. Puu alla istuma minna ei tasu, see teeb otsimise keerulisemaks," ütles Klippberg.

Politsei otsib kõige rohkem inimesi juulist oktoobrini. 2016. aastal laekus nendel kuudel maastikul eksimisest keskmiselt üks teade päevas ehk 30 kuus. Tavapäraselt laekub Eestis hädaabinumbrile 112 keskmiselt 15 teadet kuus sündmustest, kus võib olla vajadus otsida inimesi maastikul. Reaalseid otsinguid teostatakse ligi pooltel juhtudel. Selle aasta septembri esimesel kahel nädalal on inimese eksimisest maastikul teada antud 51 korral.

Metsa minnes võta alati kaasa laetud mobiiltelefon, teavita lähedasi kuhu, millal ja kui kauaks planeerid minna, riietu erksavärviliselt ja vastavalt ilmastikule, võta kaasa söögi- ja joogi tagavara, taskulamp ja tikud. Kui oled siiski eksinud, siis ära jää ootama, vaid helista kohe hädaabinumbril 112. Liikudes püüa leida mingi kindel suund ja liikuda selle järgi, kindlat suunda hoides jõuad alati mõne asustuseni või teeni. Kui oled väsinud või ei tunne ennast hästi, ära liigu metsas ringi, vaid istu lagedamale alale, siis on sind kergem leida.



Allikas: Politsei- ja Piirivalveameti pressiteade



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.