Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kukruse aherainemäe asukoha otsustusjärg jõuab valla kätte (2017-08-25 15:44:37)

 

Kukruse aherainemäe korrastamise eriplaneeringu eilsel avalikul arutelul esitleti kohalikele ja huvilistele ümbertõstetava mäe uut asukohta, selle valimise kriteeriume ja uue asukohaga kaasnevaid keskkonnamõjusid. Nüüd oodatakse asukohavalikule Kohtla valla heakskiitu.

 

Kukruse Polaarmõisas toimus eile Kukruse aherainemäe eriplaneeringu asukoha eelvaliku otsuse eelnõu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) I etapi aruande avalik arutelu.

 

Kohtumisel tutvustas Kobras AS juhataja ja KSH juhtekspert Urmas Uri Kukruse aherainemäe uueks asukohaks pakutud kahte alternatiivset lahendust ning ettepanekut lõpliku valiku osas. "Kohtla valla üldplaneeringus ei ole Kukruse aherainemäe kui olulise ruumilise mõjuga ehitise asukohta määratud ja seetõttu tuleb selle jaoks koostada eriplaneering ning KSH. Püstitatud kriteeriumite alusel kahte erinevat asukohaalternatiivi võrreldes osutuks parimaks esimene alternatiiv ehk mäe osaline äravedu ning allesjäänud materjalist uue mäe kujundamine praegusest mäest põhja suunas asuvatele Rukki ja Nisu kinnistutele," kirjeldas Uri.

 

Arutelul esitletud uus asukohavalik korrastatavale aherainemäele tugineb Uri sõnul varasemalt tööprojekti raames tehtud alusuuringute tulemustele. Valitud asukoht ja mäe ümbertõstmise tehniline lahendus on tema sõnul omavahel tihedalt seotud, sest erinevalt korrastamisest praeguses asukohas on mäe ümberpaigutamisel võimalik piirata mäe sees toimuvatest protsessidest tulenevaid kahjulikke mõjusid inimesele ja loodusele.

 

"Ladestu rajamisega õhukindlale alusele ning selle katmisega veekindla kattematerjaliga likvideeritakse nii aherainemäe võimaliku isesüttimise oht kui ka sellega kaasnev oht võimalike suurõnnetuse tekkeks. Samuti aitab selline lahendus aja jooksul vähendada põhjavee reostust, likvideerida õhusaaste allikat ning seeläbi kohalike elanike elukvaliteeti oluliselt parandada," kirjeldas Uri ja lisas, et kuna olemasolevas asukohas mäe katmisel säilib kuumenemiskolle ja õhukindlat aluskihti rajada ei ole võimalik, siis säilib põhjavee reostamine, mäe taassüttimise ja seega ka suurõnnetuste oht.

 

Keskkonnaministeeriumi tellimusel alustas Eesti Keskkonnauuringute Keskus juulis Kukruse mäega piirnevas elamupiirkonnas ka täiendavate õhu-uuringutega, praeguseks on seal käivitatud õhuseirejaam. Õhu-uuringute tulemused saavad olema abiks ehitustööde läbiviimisel võimalikult ohutult ja võimalikult väikeste häiringutega.

 

"Järgnevalt saadetakse eriplaneeringu asukoha eelvaliku otsuse eelnõu ja KSH I etapi aruanne vastuvõtmiseks Kohtla valla volikogule, pärast otsuse vastuvõtmist hakatakse aga koostama eriplaneeringu detailset lahendust ja KSH aruannet. Eriplaneeringu alusel korrigeeritakse vajadusel olemasolevat tööprojekti, mis seejärel kooskõlastatakse ja millele saab siis korrastamiseks vajalikku ehitusluba taotleda," selgitas Uri.

 

Ettevalmistavad tööd mäe ümbertõstmiseks kestavad tõenäoliselt kuni 2018. aasta suveni, mil saab kuulutada välja riigihanke mäe korrastamistööde läbiviija leidmiseks. "Järgmise planeeringu koostamise etapi raames luuakse detailne lahendus mäe korrastamiseks. See hõlmab detailplaneeringu protsessi ning avalikku väljapanekut ja arutelu, millega saame kohalikke elanikke planeeringu koostamisse kaasata," kinnitas Keskkonnaministeeriumi projektijuht Raimo Jaaksoo.

 

Kukruse aherainemägi asub Kohtla vallas ning sinna on ladestatud suur kogus kaevandamisjäätmeid, mistõttu on mägi olulise ruumilise mõjuga ehitis. Kukruse aherainemägi on liigitatud A-kategooria ohtlikkusega kaevandamisjäätmetega hoidlaks, kuna mägi on kahel korral pikema perioodi vältel põlenud. See omakorda on ohtlike ainete tekkimise peamiseks põhjuseks, kuna vingugaasi olemasolu viitab mäe sees toimuvale jätkuvale põlemisprotsessile või poolkoksistumisele. Mäe taassüttimine võib põhjustada suurõnnetuse. Kukruse mäkke on ladestatud umbes 1,3 miljonit tonni põlevkivi rikastamisjääke. Mäe pindala on 4,85 ha ja selle suhteline kõrgus 40 meetrit. Kukruse mäe korrastamist nõuab Eesti seadusandlus ja arengudokumendid, mägi on kavas korrastada aastaks 2020.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 25.8.17 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.