Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Evelin Piirsalu: sügavkülmutamine on hea nipp toidu raiskamise vastu (2017-08-22 14:56:16)

 

Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse uuringust eestlaste toidutarbimise kohta selgus, et eestlane püüab toidu raiskamist vältida eelkõige õigete toidukoguste planeerimisega. Vähem mõeldakse sellele, kuidas toitu paremini säilitada ka järgmisteks toidukordadeks ja kuidas näiteks toidu sügavkülmutamine võiks siin abiks olla.

 

"Meie instituudi poolt läbi viidud uuring tõi välja, et eestlane küll üritab oma toidukorvi kohandada vastavalt sellele, kui palju ning kuidas planeeritakse toitu tarbida, kuid hoolimata sellest tuleb Eesti peredes toidu äraviskamist ette sageli," sõnas Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse vanemekspert Evelin Piirsalu. "Tihtipeale on põhjuseks see, et kokku ostetud või valmistatud toit jääb külmkappi seisma ja läheb riknema. Sealjuures unustatakse, et peaaegu kõiki toite võib säilitada sügavkülmas, kus toit säilib kauem ning ei muutu kvaliteedilt halvemaks."

 

"Meie inimesed ei ole üldjuhul suured sügavkülma kasutajad - arvatakse, et peale marjade, seente ja liha midagi muud väga sügavkülma ei sobi panna," märkis Evelin Piirsalu. "Mida väga ei tehta, on valmistoidu sügavkülmutamine. Aga kui näiteks suppi, ühepajatoitu või mõnda muud sooja toitu on üle jäänud, siis oleks igati mõistlik seda portsjonite kaupa sügavkülmas hoiustada, et näiteks koolilastel oleks seda hea koju jõudes üles soojendada või täiskasvanutel lõunapausiks tööle kaasa võtta."

 

"Sügavkülmutamise puhul ei pea kartma, et see protsess oluliselt toidus leiduvaid vitamiine või toiteväärtust vähendaks. Tähtis on aga, et valmistoidu portsjonid sügavkülma ei ununeks vaid tarbitaks ära mõistliku aja ehk mõne kuu jooksul. Samuti on soovitatav kasutada külmutamiseks ette nähtud korduskasutatavaid säilituskarpe ja pakendeid ning kirjutada neile peale ka kuupäev," rääkis Evelin Piirsalu.

 

Vaata, kuidas Rimi kokk Jörgen Kohal õpetab toitu sügavkülmas hoidma:

 

Kas tegid liiga suure portsu süüa?

https://youtu.be/XfuGAOJcjhU

Kas ostsid liiga suure tüki liha?

https://youtu.be/ntzFwn1lg-M

Toitude sügavkülmetamise kohta saab lugeda lisa siit:

http://tarbitoitutargalt.ee/portfolio/toiduainete-sailitamine-sugavkulmikus/

Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse uuringud:

http://www.seit.ee/et/projektid/projektide-andmebaas?project_id=322

 

Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (SEI Tallinn) asutati 1992. aastal Stockholmi Keskkonnainstituudi (SEI) poolt. Meie missiooniks on ärgitada ühiskonnas muutusi säästva arengu suunas. Oleme sõltumatu mõttekoda säästva arengu, kliima ja energia, keskkonnamajanduse ja keskkonnajuhtimise valdkonnas. Lähtume oma nõuannetes teaduslikest meetoditest ja uuringutest.

 

Allikas: Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (SEI Tallinn), 22.8.17 pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.