Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põlevkivi ja turvast kaevandati võrreldes eelneva viie aastaga vähem, ehitusmaavarasid tavapärases k (2017-06-27 12:09:04)


Maa-ametil valmis 2016. aasta Eesti maavarade koondbilanss, mis võtab kokku maardlate ja mäeeraldiste varu seisu aruandeaasta alguses ja lõpus ning varu muutused aasta jooksul.

"Koondbilansi alusel põlevkivi ja turba kaevandamine 2016. aastal vähenes, ehitusmaavarade kaevandamise kogumaht oli aga viimaste aastate keskmisel tasemel," ütles Maa-ameti geoloogia osakonna juhataja Reet Roosalu, lisades, et jätkuvalt on enamkaevandatavad maavarad põlevkivi, liiv, kruus, lubjakivi ja dolokivi.

2016. aasta 31. detsembri seisuga oli keskkonnaregistri maardlate nimistus arvele võetud 911 maardlat. Kehtivaid maavara kaevandamise lube oli 671. Kõige enam kaevandati 2016. aastal põlevkivi (ligikaudu 12,7 miljonit tonni ilma kadusid arvestamata), liiva ja kruusa (kokku ligikaudu 5,5 miljonit kuupmeetrit), lubjakivi ja dolokivi (kokku ligikaudu 2,7 miljonit kuupmeetrit) ning turvast (ligikaudu 0,5 miljonit tonni). Väiksemas koguses kaevandati ka savi ja meremuda.

Võrreldes eelnenud viiel aastal kaevandatud keskmiste kogustega kasvas 2016. aastal ehituslubjakivi (10%), ehitusdolokivi (9%), täitekruusa (94%), täiteliiva (4%) ja ehitusliiva (14%) kaevandamine. Vähenes aga põlevkivi (16%), tsemendilubjakivi (49%), tehnoloogilise lubjakivi (29%), tehnoloogilise dolokivi (26%), viimistlusdolokivi (82%), täitedolokivi (56%), tsemendisavi (54%), keraamilise savi (17%), ehituskruusa (11%), tehnoloogilise liiva (2%), vähelagunenud turba (24%) ja hästilagunenud turba (51%) kaevandamine.

Taustainfo:

Bilansi ja selle seletuskirjaga on võimalik tutvuda Maa-ameti geoportaalis »

Maavarasid kaevandatakse Eestis piirkonniti vastavalt maavara levikule, saadud kaevandamislubadele ja leitud turustamisvõimalustele. Kaevandamislubade omajad deklareerivad kaevandatud kogused kvartalite kaupa, andmed koondatakse keskkonnaregistri maardlate nimistu andmebaasi, mille volitatud töötleja on Maa-amet. Bilansitabelid on koostatud kasutusalade lõikes, maakondlikus ja tähestikulises järjestuses.

Maapõueseaduse kohaselt on maavaradeks dolokivi, fosforiit, järvelubi, järvemuda, aluskorra ehituskivi, kruus, liiv, lubjakivi, meremuda, põlevkivi, savi ja turvas, mis on arvele võetud keskkonnaregistri maardlate nimistus ». Maavaravarude muutused aruandeaastal olid peamiselt tingitud kaevandamisest, kaevandamiskadudest, geoloogiliste uuringute tulemusena uute maardlate bilanssi lisamisest ning varude ümberhindamisest ja täiendavate varude kinnitamisest olemasolevates maardlates.


Allikas: Maa-ameti 27.06.2017 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.