Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Nestor andis Saksa parlamendi delegatsioonile ülevaate Eesti eesistumise prioriteetidest (2017-05-24 08:03:00)


Riigikogu esimehe Eiki Nestori kohtumisel Saksamaa parlamendi Bundestagi Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmetega olid kõne all Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal kõne all olevad aktuaalsed Euroopa Liidu tulevikku puudutavad teemad.

Nestor andis külalistele ülevaate Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal Riigikogus toimuvatest konverentsidest. „Eesistumine on meile suur au, närveerime kindlasti, aga teeme oma tööd Saksa täpsusega ja usun, et saame hästi hakkama,“ ütles Nestor. Külalised avaldasid tunnustust, et Eesti on seoses Brexitiga valmis alustama eesistumisega kavandatust pool aastat varem.

Pikemalt selgitas Nestor Euroopa Liidu idapartnerluse riikide toetamise vajadust. Ta märkis, et Eesti taasiseseisvumise järel toetasid paljud Euroopa Liidu riigid Eesti lõimumist Euroopaga ning nüüd pakub Eesti omalt poolt igapoolset toetust idapartnerluse riikidele. „Neid riike on vaja ergutada ja hoida Euroopa kursil,“ ütles Nestor.

Euroopa Liidu asjade komisjoni kohtumisel Saksamaa kolleegidega räägiti pikemalt Ühendkuningriigi lahkumiskõnelustest ning asüülitaotlejate ümberpaigutamisest.

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Toomas Vitsust ütles, et Eesti on lubanud vastu võtta 550 ümberpaigutatavat asüülitaotlejat. „Kindlasti täidame oma kohustuse, aga peame ka oluliseks lahendada küsimused migratsioonivoogude kontrolli alla saamiseks,“ ütles Vitsut ja märkis, et tänaseks on vastu võetud 140 inimest Kreekast ja Türgist.

Brexiti puhul tuleb Vitsuti sõnul esmalt läbi rääkida kodanike ja nende pereliikmete õigused. „Eesti soov on hoida lahkumiskõnelustel Euroopa Liidu liikmesriikide ühtsust ning säilitada lähedased ja sõbralikud koostöösuhted Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vahel,“ ütles Vitsut. Ta rõhutas, et oluline on säilitada Euroopa Liidu neli põhivabadust.

Komisjoni aseesimees Jaak Madison ütles, et Eestil ei ole motivatsiooni karistada Ühendkuningriiki referendumi tulemuste pärast, vaid konstruktiivselt läbi rääkida ja säilitada mõlema poole huvid. Ta rõhutas, et Eestile on väga tähtis julgeolekukoostöö läbi NATO.

Vitsuti sõnul on Eesti ja Saksamaa vahel väga sõbralikud ja usaldusväärsed suhted. Ta tänas Saksamaad panuse eest regiooni julgeolekusse ja rõhutas, et Saksamaa on Eestile üks lähedasemaid partnereid Euroopa Liidus ja NATOs. „Tänases maailmas ei saa kuidagi mööda vaadata julgeolekuküsimustest, eriti kui silmas pidada tänaöiseid sündmusi Manchesteris,“ ütles Vitsut.  

Eesti pool tutvustas külalistele ka Eesti e-riigi lahendusi. Bundestagi delegatsioon avaldas arvamust, et Eesti on edumeelne riik ja pidas muljetavaldavaks, millise infotehnoloogilise hüppe on Eesti teinud.

Bundestagi EL asjade komisjon on traditsioonilisel visiidil eesistujariiki. Kohtumisel osalesid veel Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmed Tiina Kangro, Monika Haukanõmm ja Johannes Kert.

Kohtumise fotod Riigikogu esimehega.

Kohtumise fotod EL asjade komisjoniga.

Allikas: Riigikogu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.