Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ontika maastikukaitseala kaitsekord uueneb (2017-04-13 13:54:20)

Valitsus kinnitas Ida-Virumaal asuva Ontika maastikukaitseala piiride, kaitse-eesmärkide ja kaitsekorra muudatused, mis võimaldavad muu hulgas taastada aastaid suletud olnud Valaste joa vaateplatvormi.

Osaliselt juba alates 1939. aastast kaitse all olnud ala kaitsekorda uuendati, et tagada sealsete ranniku-ja metsaelupaigatüüpide, kaitsealuste liikide, väärtuslike pinnavormide, Balti klindi kõrgeima osa ja Saka mõisapargi kaitse.

Kaitsealaga liideti varem eraldi pargina kaitse olnud Saka mõisapark ja I kategooria kaitsealusel liigi villtulika Eesti kõige esinduslikum kasvukoht.

Uus kaitse-eeskiri võimaldab sihtkaitsevööndisse püstitada infostende, tähistada vööndite piire ning rajada õpperadasid ja vaateplatvorme. Samuti on edaspidi võimalik piiranguvööndis lisaks turberaiele teha ka lageraiet, välja arvatud Saka mõisapargi piiranguvööndis.

Maastikukaitseala pindala suureneb võrreldes varasemaga 119,3 hektari võrra 1338,2 hektarini. Sihtkaitsevööndisse on arvatud täiendavalt 286,8 hektarit, millest 253,7 hektarit on riigimaa, 31 hektarit eramaa, 1,5 hektarit munitsipaalmaad ning 0,7 hektarit jätkuvalt riigi omandis olev maa.

Kaitsealale jääb Balti klindi üks kõige esinduslikumaid ja suurema absoluutse kõrgusega osasid ning Baltikumi kolm kõige kõrgemat jugaValaste juga (26,1 m), kolmeastmeline Kivisilla juga ja kaheastmeline Karjaoru juga.

Liikidest kaitstakse seal I kategooria kaitsealuse linnuliigi kassikaku elupaika, taimeliigi sudeedi põisjala ja seeneliigi roosa võrkheiniku ning II kategooria kaitsealuse taimeliigi varju-püsikluste ja samblikuliigi rohe-tilksambliku kasvukohti.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 13.04.2017 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.