Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Peaminister vastas arupärimisele automaksu kohta (2017-03-23 07:34:28)


Riigikogu infotunnis vastas peaminister Jüri Ratas Arto Aasa esitatud küsimusele korruptsiooni, Jürgen Ligi esitatud küsimusele välispoliitilise tooni muutuse ja Mart Helme esitatud küsimusele automaksu kohta.

Helme viitas asjaolule, et uuest aastast hakkavad kehtima autodele esmaregistreerimise ja ümberregistreerimise maksud, mida nimetatakse keskkonnalõivudeks. Ta soovis teada, kas need maksud, mis sõltuvalt auto margist ja mootori võimsusest võivad ulatuda kuni 400 euroni, on samm, mis selgelt aitab kaasa ääremaastumisele. Samuti, kas peaminister ei arva, et on silmakirjalik nimetada neid makse lõivudeks.

Ratas selgitas, et Eestis on Euroopa riikide hulgas üks saastavamaid sõiduautode parke. 2005. aastal oli Eesti uute autode kütuse tõhususe näitaja alusel Euroopa Liidus lausa viimasel kohal. Seetõttu on oluline meie autopargi kütuse tõhusust parandada.

„Mootorsõidukite keskkonnalõivu hakatakse võtma kahel juhul: sõidukite esmaregistreerumisel või siis, kui Eestis juba see sõiduk on registris ja olemasolevate sõidukite esimesel omaniku vahetusel. Oleme leppinud kokku selle, et uuemate sõidukite puhul tugineb sõiduautode lõivu määr CO2 näitajale ja enne 2015. aastat valmistatud autodel on aluseks võetud võimsus ehk kilovatid,“ ütles Ratas.

Ta lisas, et Eesti ääreala näitega seotud asjaolud olid mootorsõidukite keskkonnalõivu väljatöötamisel laual. „Võimsuspõhise keskkonnalõivu maksmise kohustus, 2007. ehitusaasta sõidukitel on koefitsient 20 protsenti määrast ehk 80 protsenti soodsam,“ märkis Ratas. Ta tunnistas, et mis siin salata, eks neid vanemaid sõidukeid ole päris palju just Eesti maapiirkondades, eriti äärealadel. „Selleks, et see ümberregistreerimine ei muutuks absurdseks, arvestades sõiduki turuhinda antud hetkel, ongi viidud sisse soodustus,“ ütles Ratas.

Keskkonnaminister Marko Pomerants vastas Artur Talviku esitatud küsimusele metsanduses suurtööstuse surve, Külliki Kübarsepa esitatud küsimusele Leisi ja Karula valla näitel RMK vastu algatatud uurimise ja Raivo Põldaru esitatud küsimusele metsaraie mahtude kohta.

Infotunni stenogramm:

Allikas: Riigikogu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.