Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hanso Saksamaa kolleegidele: kaitseme Euroopa julgeolekut ühiselt (2017-03-17 04:30:18)


Riigikaitsekomisjoni liikmete kohtumisel Saksamaa Liitvabariigi Bundestagi riigikaitsekomisjoni delegatsiooniga oli arutelu keskmes kahepoolne kaitsekoostöö ja kaitsekulutuste tase.

Riigikaitsekomisjoni esimehe Hannes Hanso sõnul on väga oluline liitlaste kohalolek regioonis. Ta tänas Saksa kolleege tugeva liitlastoe ning panuse eest Balti õhuturbemissiooni. Hanso lisas, et peale Brexitit on Saksamaa ainus Euroopa Liidu riik, kes panustab raamriigina Balti regiooni ja Poola julgeoleku tagamisse.

Hanso sõnul on NATO elujõulisuse tõestuseks see, et 11 kuud pärast Varssavi tippkohtumisel tehtud otsust suurendada heidutust Balti riikides on see ka täide viidud. „Me kaitseme Euroopa julgeolekut ühiselt,“ ütles Hanso. Ta rõhutas, et Eesti ei ole mitte ainult julgeoleku tarbija, vaid ka panustab julgeolekusse, osaledes rahuvalvemissioonidel.

Hanso sõnul võtab Eesti oma riigi kaitset väga tõsiselt, olles üks viiest riigist NATOs, kes täidab kaitsekulutuste kohustust. Tänavu kulutab Eesti kaitsele 2,2 protsenti SKTst. Hanso sõnul tuleks üle vaadata, kuidas kaitsekulusid veelgi tõsta. „Meie kaitse keskendub heidutusele,“ ütles Hanso. „Ehitame oma võimekust üles sisuliselt nullist, meil on veel võimelünki, aga läheneme sellele süsteemselt.“

Komisjoni aseesimees Mart Helme ei nõustunud Saksamaa välisministri hiljutise arvamusega nagu muutuksid nende naabrid murelikuks, kui Saksamaa kahekordistaks oma kaitsekulutusi. Helme lisas, et Venemaa sammud Kaliningradis ärritavad kindlasti ka Saksamaad ja seetõttu oleks kaitsekulutuste tõstmine vajalik nii regiooni õhukaitse tagamiseks kui laevastiku tasakaalustamiseks Läänemerel. „Ükski teine riik ei ole nii rajult relvastunud kui Venemaa ja seetõttu ei saa olla liiga tagasihoidlik vastusammude astumisel,“ ütles Helme.

Bundestagi riigikaitsekomisjoni liikmed pidasid oluliseks, et poliitilistele otsustele järgneksid konkreetsed sammud ja praktiline koostöö. Ühise koostöö aluseks on nende sõnul nii Varssavis kokkulepitu elustamine, küberkaitsealane koostöö kui ka Balti riikide õhuturbemissioon.

Külalised ütlesid, et diskussioon kaitsekulutuste suurendamise üle on Saksamaal terav, kuid numbrite kõrval on isegi olulisem kulutuste efektiivsus. Olulisena toodi välja veel Euroopa Liidu ühtsuse hoidmine ning NATO ja Euroopa Liidu solidaarsus. Lisaks tuleb nende sõnul Euroopa julgeoleku tagamisel vaadata ka lõunasse, kus on oluline Aafrika riikide toetamine, et sealsetel inimestel ei oleks vajadust oma kodudest lahkuda.

Kohtumisel osalesid Hannes Hanso, Mart Helme, Johannes Kert, Ants Laaneots ja Toomas Paur.

Allikas: Riigikogu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.