Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Peaminister rõhutas infotunnis e-valimiste turvalisust (2017-03-09 07:50:01)


Peaminister Jüri Ratas pidas 08.03.2017. a. Riigikogu infotunnis tähtsaks e-valimiste muutmist turvalisemaks ja küberriskide viimist minimaalseks.

Riigikogu liikme Jaak Madisoni sõnul peavad põhiseadusest tulenevalt olema valimised salajased ning ta küsis, kuidas on tagatud salajane e-hääletus.

Peaminister Ratas pidas oluliseks, et e-valimiste kontrollimehhanism suureneks. „Võiks kaaluda, et valimispäeval on õigus oma e-hääl üle hääletada. See on üks võimalus, kuidas seda süsteemi veel kontrollitavamaks muuta,“ ütles Ratas.

Ratase hinnangul on erinevate rünnakute ennetamises vajalik rahvusvaheline ja siseriiklik koostöö. „Küberkaitses on Eesti näidanud väga tugevaid samme ja me oleme olnud eeskäijad rahvusvahelise küberkaitse keskuse ja küberkaitse suundade kujundamisel,“ ütles Ratas.

Ratase sõnul on tänane koalitsioon kokku leppinud, et e-valimised ei kao. Ta rõhutas, et e-hääletamise turvalisust peetakse ülioluliseks.

„Täna on ette nähtud, et enne valimispäeva toimuvad eelvalimised 6. kuni 4. päevani elukohajärgses valimisjaoskonnas ja 10. kuni 7. päevani maakonnakeskuste jaoskonnas, kus saavad hääletada kõik. Laua peal on olnud teema, et viia valimised rohkem ühetaoliseks, rohkem sarnaseks kampaania mõttes,“ ütles Ratas ning lisas, et ei ole kordagi räägitud sellest, et e-valimised kaotada 6., 5. või 4. päeval enne valimispäeva.

Ratas tõi esile, et kui 2005. aastal osales e-valimistel ainult alla kahe protsendi, siis 2013. aastal 21 protsenti ning viimastel Riigikogu valimistel juba üle 30 protsendi kõigist hääletanutest.

Peaminister Jüri Ratas vastas veel Hanno Pevkuri esitatud küsimusele ettevõtluskeskkonna kohta ja Artur Talviku esitatud küsimusele Tartu Agroga seotud võimalikust ebaseaduslikust riigiabist.

Riigihalduse minister Mihhail Korb vastas Andres Herkeli esitatud küsimusele kohanimenõukogu seisukohtadega arvestamisest.

Kaitseminister Margus Tsahkna vastas Henn Põlluaasa esitatud küsimusele kaitseväelaste ja Kaitseväe töötajate piirarvust.

Istungi stenogramm

Allikas: Riigikogu pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.