Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põhiseaduskomisjon pidas lahja alkoholi aktsiisimäärade kiiremat tõstmist seaduspäraseks (2017-03-06 17:20:06)


Riigikogu põhiseaduskomisjon ei toetanud õiguskantsleri ettepanekut muuta lahja alkoholi aktsiisimäärasid tõstnud seadust ning leidis, et parlamendi poolt eelmise aasta detsembris vastu võetud otsus on põhiseadusega kooskõlas.

„Komisjonis jäi peale seisukoht, et demokraatlikus riigis on Riigikogul kindlasti õigus alkoholi aktsiisimäärasid muuta ning kui neist teatatakse piisavalt ette ehk selle seadusemuudatuse puhul üle poole aasta ette, siis ei saa see olla  põhiseadusega vastuolus,” ütles põhiseaduskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher. Ta lisas, et samalaadset aktsiisimäära muutmist on Riigikogu ka varem teinud ning seda pole kunagi peetud põhiseadusega vastuolus olevaks ega nimetatud otsuseid ka vaidlustatud.

Vaheri sõnul peaks ta täiesti arusaamatuks olukorda, kus uuel Riigikogu koosseisul või valitsuskoalitsioonil poleks õigust puutuda näiteks viieks või kümneks aastaks paika pandud alkoholiaktsiise.

Õiguskantsleri ettepaneku vastu oli kuus komisjoni liiget ja seda toetas neli liiget.

Õiguskantsler Ülle Madise tegi Riigikogule ettepaneku muuta mullu detsembris vastu võetud tulumaksuseaduse, sotsiaalmaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seadust (302 SE) , mis näeb ette lahja alkoholi aktsiisimäärade tõstmist 1. juulist 2017 ja 1. veebruarist 2018  varasemalt plaanitust kiiremini. Õiguskantsleri hinnangul rikuti sellega põhiseaduse §-s 31 sätestatud ettevõtlusvabadust koosmõjus PS §-st 10 tuleneva õiguspärase ootuse põhimõttega.

Madise ütles komisjoni istungil, et Eesti õigusruumis on tähtajalistesse lubadustesse suhtutud rangelt ning neid lubadusi saab murda üksnes äärmiselt kaalukatele asjaoludele viidates. Ta lisas, et tõstatatud vaidluse peamiseks eesmärgiks on õigusselguse saamine tähtajaliste lubaduste muutmise küsimuses ning ta on vajadusel valmis selleks pöörduma riigikohtusse.

Komisjoni liige Arto Aas ütles, et toetab õiguskantsleri ettepanekut ning mullu detsembris vastu võetud seadust peaks muutma. „Toona ei olnud ühtegi kriitilist põhjust, mis oleks tinginud vajaduse aktsiismäärasid sel moel tõsta ja nii intensiivselt õiguspärast ootust rikkuda,“ lausus ta. „Pikaajalistest lubadustest kinnipidamine on riigi usaldusväärsuse seisukohalt väga oluline põhimõte ja neid lubadusi ei tohiks kergekäeliselt murda.“

Allikas: Riigikogu 06.03.2017 uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.