Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Infotunnis olid kõne all tervishoiusüsteemi probleemid (2017-02-09 08:32:33)


Riigikogu infotunnis vastas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski Arno Silla esitatud küsimusele tervishoiusüsteemi olukorra ja rahastamise kohta.

Sild viitas asjaolule, et kollektiivlepingu läbirääkimised meditsiinitöötajatega läksid liiva, nüüd valmistavad meditsiinitöötajad ette tõsist väljaastumist sellel teemal. Ta soovis teada, kas on ka mingeid teisi lahendusi, et rahulikult saaks see sõlmprobleem lahendatud.

Ossinovski nentis, et tõepoolest lõppes veebruarikuu teisel päeval tulemusteta kollektiivlepingu läbirääkimiste protsess, mis kestis ligi aasta. Ehk siis kokkulepet tööandjate esindajate ehk perearstide seltsi, kiirabi liidu ja haiglate liidu ning töövõtjate esindajate vahel ei sündinud. Minister selgitas, et kollektiivlepingu kontekstis, vastavalt kollektiivlepingu seadusele lepivad osapooled ehk siis tööandjad ja töövõtjad omavahel kokku palga- ja töötingimustes. Arutelusid on peetud ja Sotsiaalministeerium koos haigekassaga on kaasatud selles osas, kui suured võiksid olla tervishoiutöötajate palgad, mida haigekassa suudaks oma tänase finantsilise võimekuse juures välja maksta.

„Peab ütlema, et ettepanek, mille riiklik lepitaja tegi, oli kõrgem kui Eesti keskmine palgatõus, õdedel ja hooldajatel ligi 10 protsenti palgatõusu. Töövõtjad ehk meedikud ise olid sellega põhimõtteliselt nõus. Küll tõstatasid meedikud teema tervishoiu pikaajalisest rahastamisest,“ ütles minister. Ta toonitas, et Eesti tervishoid vajab tõepoolest lisaraha. „Meedikute seisukoht oli, et ehkki põhimõtteliselt see kollektiivlepingu pakkumine neile sisuliselt sobib, siis ei soovi nad sellele kokkuleppele alla kirjutada enne, kui valitsus ei ole langetanud tervishoiu pikaajalise rahastamise suhtes vajalikke otsuseid. Need otsused on meil plaanis teha riigi eelarvestrateegia koostamise käigus aprillis sellel aastal,“ ütles Ossinovski.

Tervise- ja tööminister vastas veel Liina Kersna esitatud küsimusele naiste tugikeskuste rahastamise, ja Monika Haukanõmme esitatud küsimusele tervishoiutöötajate kollektiivlepingu ja meditsiini jätkusuutlikkuse kohta.

Peaminister Jüri Ratas vastas Martin Helme küsimusele EAS-i Ermamaa juhtumi otsuste, Andres Ammase esitatud küsimusele gümnaasiumide õppekeele, Maris Lauri esitatud küsimusele välisinvesteeringute toetamise, Jaak Madissoni esitatud küsimusele Eesti välispoliitiliste seisukohtade muutuste ja Jürgen Ligi esitatud küsimusele välispoliitika järjepidevuse kohta.

Infotunni stenogramm:

Riigikogu istungite videosalvestisi saab vaadata https://www.youtube.com/riigikogu

(NB! Salvestis jõuab veebi viivitusega).

Allikas: Riigikogu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.