Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeeriumi kommentaar loodusturismi ettevõtete avalikule pöördumisele (2017-01-26 15:51:29)


Keskkonnaministeerium on saatnud asekantsleri Marku Lampi kommentaari loodusturismi ettevõtete pöördumisele:

Metsapoliitika kujundamisel ja elluviimisel kaalume kõikide metsast saadavate hüvede arendamisvajadusi. Loodusturismile oleme pühendanud osa nii metsanduse kui looduskaitse arengukavadest. Turismivaldkonda suunav Eesti riiklik turismiarengukava 2014 - 2020 pühendab samuti loodusturismile olulise osa.

Loodusturismi üheks oluliseks eelduseks on looduses liikumise õigus. Eestis on erinevalt enamikest maailma riikidest ja sarnaselt Skandinaavia riikidega kehtestatud igaüheõigus. Selle kohaselt on loodus- ja kultuurmaastikul lubatud liikuda jalgsi, jalgrattal, suuskadel, paadiga või ratsa.

Lisaks on riik loonud inimeste looduses viibimiseks tugistruktuuri, mille moodustavad infoviidad, -punktid, -tahvlid ja -keskused, loodusrajad ning muud rajatised: laudteed ja vaatetornid. Riiklikku külastusrajatiste võrgustikku täiendavad erinevate organisatsioonide (MTÜ-d, omavalitsused jt) ehitatud õpperajad jms nii kaitstavatel aladel kui ka väljaspool.

Eelmise EL finantsperioodi jooksul suunas riik looduskülastuse korraldusse (eelkõige matkaradade korrashoid) üle 3 miljoni eurot, sellel perioodil on selleks planeeritud 3,5 miljonit eurot. RMK täiendav panus külastuskorraldusse näiteks aastal 2016 oli 4,6 miljonit eurot. Riigimetsa on rajatud näiteks matkaradu 2000 kilomeetri jagu, lõkkekohti 309, telkimisalasid ligi 60 ning matkaonne- ja maju ligi 50. Samuti on rajatud neli maastikusõidu haru ja planeerimisel on kolmas pikem matkatee.

Suur osa Eesti loodusturismi taristust asub kaitstavatel aladel, mis on loodud konkreetsete looduskaitse eesmärkide saavutamiseks ja loodusobjektide kaitseks. Väärtuste kaitse toimub läbi erineva kaitsekorraga tsoonide - reservaadid, sihtkaitsevööndid, piiranguvööndid, hoiualad, mille moodustamise eesmärgid on erinevad ja kus on lubatud ka erinevad tegevused. Siinkohal tuleb vahet teha ka sellel, kas alal kaitstakse seisundit või protsessi. Kui esimene eeldab võimalikult vähest sekkumist ja looduslike protsesside tagamist nagu vanas loodusmetsas või rabas, siis teine eeldab aktiivset sekkumist ja tegevusi eesmärkide saavutamiseks, milleks võivad olla nii looduskaitse-eesmärkidel tehtavad raied kui ka näiteks alvarite karjatamine ja luhtade niitmine. Seetõttu ei saa olla ootust, et looduskaitsealadel kunagi mingeid tegevusi ei toimu. Meie kaitstavate alade maismaaterritooriumist ca 50% on kaitstud läbi range kaitserežiimi ehk reservaatide ja sihtkaitsevöönditena. Ülejäänu jaguneb piiranguvööndite ja hoiualade vahel, kus metsade osalist majandamist on metsaomanikule võimalik lubada sõltuvalt konkreetse koha kaitse-eesmärgist ja väärtustest.

Külastuskoormust reguleeritakse kaitsealadel kaitse-eeskirjade ning kaitsekorralduskavadega, tuginedes vastavatele uuringutele ning seirele. Kaitsekorralduskavadega planeeritakse mh külastuskorralduse infrastruktuuri paiknemine. Külastusobjektide rajamisel suurema taluvusega paikadesse on võimalik suunata külastajad tundlikumatest loodusväärtustest, näiteks tallamisõrnadest kooslustest ja häirimist mitte taluvatest liikidest, eemale.

Loodusturismi arendamisel on riigi poolseteks tegevusteks:

  • ​Looduses liikumisvõimaluste väljaarendamine ja loodusturismi infrastruktuuri korrastamine, asjakohase info kättesaadavuse parandamine ning külastuskoormuse suunamine, kahjustamata tundlikke liike ja nende elupaiku.
  • Kõigi looduses viibivate turistide ja turismiga tegelevate ettevõtjate teadlikkuse suurendamine
  • Loodusturismitoodete ja -teenuste pakkujate teadlikkuse tõstmine külastajate ootustest ning turvalisusnõuetest.
  • Kaitstavate alade tähistamine

Kui loodusturismi ettevõtetel on lisaks senisele täiendavaid ideid, kuidas valdkonda arendada, siis on ministeerium kahtlemata valmis neid ka edaspidi kaasama. Järgmisel aastal alustame järgmise perioodi metsanduse arengukava koostamisega ning ootame ka loodusturismi sektorit laua taha. Ka kaitsealade kaitse-eeskirjade menetlus on avalik ning ka seal on võimalik loodusturismi ettevõtetel kaasamise käigus osaleda. Lisaks toimub lähiajal keskkonnaministeeriumi partnerpäev, kuhu on teiste koostööpartnerite kõrval oodatud oma vaateid selgitama ka loodusturismi ettevõtjad.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 26.01.2017 teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.