Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Herkel: kartellierakondadel on demoraliseeriv komme riigi raha eest võlgu elada (2017-01-26 09:33:08)


Riigikogu lükkas 24.01.2017 häälteenamusega tagasi Vabaerakonna algatuse sanktsioneerida krooniliselt võlgu elavaid erakondi riigieelarvelise toetuse peatamisega.

Eelnõu kaitsnud Andres Herkeli sõnul on praegu erakonnaseaduses absurdne säte, mis paneb Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonile kohustuse olla ka krooniliselt miinustes oleva erakonna nõustaja ja saneerija. See aga ei ole kooskõlas selle komisjoni järelevalveülesandega.

Vabaerakonna saadikute soov asendada see säte konkreetse sanktsiooniga oleks hoidnud tagasi erakondade kommet teha valimiskampaaniaid võlgu ning hiljem oma võlgu riigieelarvest laekuva rahaga kinni maksta, selgitas Herkel. Pärast eelmisi Riigikogu valimisi olid võlad üleval suurtel erakondadel ning 2015. aasta lõpu seisuga oli netovara negatiivne IRL-l ja Reformierakonnal. Keskerakonna majandamisoskuse seavad kahtluse alla eelmisel aastal ilmsiks tulnud garantiikirjad reklaamifirmale.

Vabaerakonna arvates on erakondade rahastamine riigieelarvest suur eesõigus ning kuni seda raha on luksuslikult palju, on õige tagada ka mõistlikkusele kutsuv sanktsioon. Seni on erakondade rahastamine muude valdkondadega võrreldes olnud Eesti ühiskonnale tervikuna demoraliseeriva toimega signaal. Herkeli sõnul tulenes eelnõu idee ka sellest, et erakonnad, kes ei tule toime iseenda majandusasjadega, ei saa olla usaldusväärsed ka riigirahanduse korraldamisel.

Vabaerakond on korduvalt esitanud ka ettepaneku erakondade riigieelarvelist rahastamist vähendada. Samuti on ettevalmistamisel eelnõu, mis annaks osa seni erakondadele minevast rahast kohalikele valimisnimekirjadele, sealhulgas valimisliitudele.

Allikas: Riigikogu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.