Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaelu arengukavast hakatakse toetama niisutussüsteemide rajamist (2017-01-17 08:28:47)


Maaeluministeerium saatis kooskõlastusringile maaelu arengukava 2014-2020 raames makstava põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetuse määruse muutmise eelnõu. Muudatusega saab edaspidi taotleda toetust ka niisutussüsteemi ehitamiseks või rekonstrueerimiseks.

Alates 2017. aastast saab taotleda toetust nii avamaal kui ka katmikalal paikneva niisutussüsteemi ehitamiseks või rekonstrueerimiseks, selleks vajaliku statsionaarseseadme ostmiseks.

"Heitlikest ilmastikuoludest tingitud saagikadude vähendamiseks hakkame investeeringumeetme raames toetama niisutamissüsteemide ehitamist ja niisutamiseks vajalike seadmete ostmist," ütles maaettevõtluse büroo juhataja Elar Neito. "Niisutussüsteemide lisamine toetatavate objektide hulka aitab tagada saagi ühtlasemat kogust ja kvaliteeti."

Toetuse maksmise tingimused niisutussüsteemide puhul:

· Toetust saab juhul kui investeering ei avalda negatiivset mõju looduskeskkonnale, sh veekogumile, kust vett võetakse. Üldjuhul võib niisutuseks vett võtta veekogumitest, mille seisund on vähemalt hea. Kui veekogumi seisund ei ole vähemalt hea, siis võtab toetuse saaja kohustuse vähendada oma senist veekasutust.

· Taotlejatel, kelle põllumajanduslike toodete müügitulust moodustab üle 50% puuvilja- või marjakasvatuse toodete või nende töötlemisel saadud toodete müügitulu, antakse niisutusinvesteeringuteks toetust kuni 70% ulatuses abikõlblikest kuludest, kui taotleja on samas ka noor põllumajandustootja (s.o kuni 40-aastane), siis kuni 75% ulatuses abikõlblikest kuludest.

· Toetuse saaja peab investeeringu järgselt hakkama niisutuseks kasutatavat veekogust mõõtma.

Teine suurem muudatus puudutab meetme sihtgruppi.Sarnaselt äriühingutega saavad nüüd toetust taotleda ka FIEd, kes on viimase kahe majandusaasta jooksul üle võtnud oma FIEna tegutsenud vanemale või vanavanemale kuulunud põllumajandusettevõtte. "Selle muudatusega soodustatakse põlvkondade vahetust ja luuakse erineva ettevõtlusvormiga ettevõtjatele võrdsed võimalused," lisas Neito.

Kokku on Eesti maaelu arengukava 2014-2020 meetmele 4.1 "Investeeringud põllumajandusettevõtte tulemuslikkuse parandamiseks" ette nähtud 145 miljonit eurot, millest 2017. aasta taotlusvooruks on kavandatud 22,5 miljonit eurot.

Toetust saab taotleda Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) kaudu tänavu 27. veebruarist kuni 6. märtsini.

Eesti maaelu arengukava 2014-2020 on Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest rahastatav programm, mille raames toetatakse põllumajanduse ja maaelu arengut kokku ligi ühe miljardi euroga. Uus maaelu arengukava keskendub viiele valdkonnale - teadmussiire, konkurentsivõime, toidutarneahel, keskkond ning maaettevõtlus ja kohalik algatus.

Määruse eelnõu EISis

Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.