Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metsandusnõukogu koguneb metsaseaduse muudatusi arutama täna kell 14 (2017-01-16 12:33:53)


Keskkonnaministeeriumis kogunesid 12.01.2017.a. metsaseaduse muudatustega seonduva üle aru pidama valdkonna eksperdid ja huvirühmade esindajad, metsandusnõukogu koguneb muudatusi arutama esmaspäeval.

„Olgugi, et suures osas seaduse muudatustest oli ühisosa ka varem olemas, siis vajas täiendavat arutelu viljakate kasvukohatüüpide kuusikute majandamisega seonduv range kaitse vajakute katmine ning looduskaitsealade piiranguvööndites raiete reguleerimine,“ selgitas Keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lamp.

Hetkel kehtiva metsaseadusega seatud raievanused ei võimalda majandusmetsade viljakate boniteediklasside (Ia, I) kuusikuid optimaalses eas kasutusse võtta. Seetõttu väheneb puistu tootlikkus ning juure- ja tüvemädanike tõttu halveneb oluliselt puidu kvaliteet. Kuusikute raievanuse langetamise kompensatsioonina on töörühm välja pakkunud salu- ja laanemetsade range kaitse vajakute katmise. Tartu Ülikooli teadlase Asko Lõhmuse koostatud analüüsi kohaselt on salumetsade üldpindala 215 600 hektarit, millest range kaitse all on juba 14 030 hektarit ja range kaitsega on vaja veel katta 13 000 hektarit.

„Range kaitse töögrupis leiti võimalused vajakute katmiseks riigimaadel. Suur osa on erinevate meetmetega võimalik katta olemasolevatel kaitstavatel aladel, kuid kaitset oleks vaja rakendada ka päris uutel aladel,“ lisas Lamp.

Riigimetsas on metsaregistrisse kantud salumetsi kokku 80 790 hektarit. Erinevate piirangutega salumetsi on 20 753 hektarit, millest range kaitse all on 8 955 hektarit. Majandusmetsades asuvaid salumetsi on riigimetsas 60 037 hektarit, millest on viimase 20 aasta jooksul uuendusraieid tehtud 37 protsendil. 

Teisel eilsel nõupidamisel arutati valik- ja turberaiete tingimuste leevendamise võimalikkust kaitsealadel. „Turbe- ja valikraiet puudutavate muudatuste osas leiti, et majandatavates metsades on need vajalikud suurendamaks metsaomanike poolt lageraiele alternatiivsete võtete kasutamist ning ka kaitsealade piiranguvööndites jõuti osade vastavate muudatuste osas kokkuleppele,“ sõnas Lamp.

Töögruppide tulemused esitatakse arutamiseks esmaspäeval kogunevale metsandusnõukogule, kus on esindatud ka teised metsanduse huvigrupid.

Lisaks töögruppides arutusel olnud metsaseaduse muudatustele, on plaanis muuta ka vääriselupaiga õiguslikku sisu nii, et oleks võimalik ka nende alade kaitse, mis seni on seaduse mõiste alt välja jäänud. Olulise muudatusena on kavas välistada ka olukord, kus metsaomandi kasutamine on seatud sõltuvusse piirinaabrite otsustest ja tegevusest.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.