Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uus satelliitsaatjaga sookurepoeg püstitas uue ränderekordi (2016-12-16 12:11:28)


Fotol:vasakul Ivar Ojaste kurg Ahja 5-ga (saatja jalal rõnga küljes) ja
paremal Uko Bleive teise värvirõngastatud kurepojaga (7. juulil 2016 Ahjal)


Sel suvel panid Eesti Maaülikooli teadlased koos abilistega satelliitsaatja Ahjal ühele kahest pesakonnas olnud kurepojale, kes sai nimeks Ahja 5. Ahja 5 tegi sügisel kurerände ajalugu, kasutades talikorterisse jõudmiseks trans-Sahara rändeteed, samuti püstitas ta oma lennuga uue Eesti sookurgede ränderekordi.

Eesti Maaülikooli juhtivteadur Aivar Leito rääkis, et Ahja 5 tegi täiesti uut kurerände ajalugu rännates Ahjalt läbi Valgevene, Ukraina, Ungari, Serbia ja Horvaatia ning Vahemerel piki Kreeka läänerannikut: "Sealt edasi liikus ta üle mere lõunasse Liibüa rannikule ning sealt juba üle Sahara kõrbealade Sudaani kagurannikule, kust lõpuks jõudis Etioopiasse, kus ka kevadel hukka saanud Ahja 4 oma kaks talve veetis." Leito sõnul on sookurepoja Ahja 5 trans-Sahara ränne esmakordne tõestus selle kohta, et sookured sellist teed kasutavad: "Rännutee oli kokku ligikaudu 6700 kilomeetrit pikk, mis on ka meie sookurgede ränderekord."

2016. aasta suvel panid maaülikooli teadlased koos abilistega satelliitsaatjad kokku neljale kurepojale. Lisaks Ahja 5-le said saatjad Soitsjärve ääres Elistveres kaks kurepoega, kes said nimeks Aivar ja Ivar. Kurepoegadest esimene sai ilvese kihvade läbi kahjuks juuli viimasel päeval surma, Ivar on nüüdseks aga juba Tuneesias oma talikorteris. Saaremaal Sõrves sai saatja kurepoeg Mati - temagi on juba ammu õnnelikult Extremadura talikorteris Hispaanias. Varasemalt märgistatud kurgedest on 2013. aastal saatja saanud sookurg Savimäe jätkuvalt elus ning praegustel andmetel Slano-Kopovo rahvuspargis Põhja-Serbias, mis on üks meie kurgede rände tähtsamaid sõlmpunkte: "Ilmselt jätkab ta varsti oma rännet veel üle Vahemere Alžeeriasse, kus ta eelmistel talvedel oli. Kui aga Serbias talveks ei lähe, võib ta sinna ka kogu talveperioodiks paigale jääda."

Leito avaldas, et möödunud suvel alustas üks prantsuse filmigrupp uut filmi sookure rännetest ning kure ja inimeste suhetest rahvaluulest mütoloogiani. Film sai tõuke Ahja 4 kuulsusrikkast loost. "Praeguseks on filmivõtted tehtud Eestis, kus filmiti Ahja 5 ja teiste meie kurgede püüki suvel ning ärarände eelset aega septembris, samuti on linde filmitud rändepeatuspaigas Askania-Novas Ukrainas ja Lõuna-Türgis." Leito sõnul on kavas Ahja 5 ja teisi kurgi plaanis filmida ka saabuval talvel Etioopias.

Seni filmitust saab lühiülevaate internetis koos ingliskeelsete subtiitritega: Eestis - https://www.youtube.com/watch?v=xICTZWIMRV8&t=48s,

Ukrainas - https://www.youtube.com/playlist?list=PLsXx1T2QAW8utQCoDRHBekgkmhk8lZDgt ja Türgis - https://www.youtube.com/playlist?list=PLsXx1T2QAW8ty5Ty2yWtKn4MEId6nxM-y.

Sookurgede rännet on võimalik jälgida internetis: http://birdmap.5dvision.ee/EE/2016/Autumn/one/

 

Allikas: Eesti Maaülikooli 16.12.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.