Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Haukanõmm: vildakas rahvaloendus põhjustab poliitiliste otsuste praagi (2016-12-12 07:09:42)


Vabaerakonna esindajad kohtusid Statistikaameti esindajatega 2021. aastal toimuva rahvaloenduse teemal ja väljendasid murelikkust otsuse üle, et täpsust tagava “ukselt-uksele” loendusest loobutakse ja minnakse täielikult üle registripõhisele loendusel, mille tulemuseks halvimal juhul võib ülevaade Eesti rahvastikust selle pärast oluliselt kannatada.

Vabaerakonna aseesimehe Monika Haukanõmme sõnul tuleb rahvaloendus registripõhisele meetodile üle viia järkjärgult. Eelmisel rahvaloendusel kasutati samuti kombineeritud meetodit, kus klassikalise ukselt-uksele küsitlusele lisandus uudne e-rahvaloendus, viimasega püstitas Eesti isegi maailmarekordi. Ka seekord on otstarbekas kasutada kombineeritud varianti, st nii e-rahvaloendust ja registripõhist loendust.

„Ilmselt soovitakse jõuda EL väheste riikide hulka, kus rahvastikuloendus on puhtalt registripõhine, samas liiga rutakad otsused selles valdkonnad võivad tekitada vildaka pildi Eesti rahvastikust. Puudulikud andmed elanikkonna kohta takistaks vajalike poliitiliste otsuste langetamist ja eksitaks avalikkust. Kõik poliitilised jõud peavad arvestama rahvastikuprotsessiga ja pürgima konsensuse poole Eesti rahva kestmiseks vajalike otsuste osas, nagu on jõutud julgeolekukonsensuseni,“ ütles Haukanõmm.

„Praegu on osa Eesti registreid puudulikud – me ei saa registritest andmeid töökoha asukoha ja ameti kohta, ebapiisav on info elutingimuste, alalise elukoha ja haridustaseme kohta. See on tõsine probleem,“ tõi Haukanõmm välja.

Haukanõmm lisas, et rahapuudus ei tohi olla põhjendus rahvaloenduse läbiviimiseks säästurežiimis, st ebatäpsed ja tõenäoliselt kohati ebaõigedki loendustulemused ei võimalda seejärel terve järgmise kümnendi jooksul langetada Eesti elu edendamiseks adekvaatseid otsuseid.
„Ja teisalt, meil ei ole rahvaloendust vaja selleks, et registreid korrastada, vaja on koguda usaldusväärset ja Eesti elu kirjeldavat statistikat,“ nimetas ta.

Allikas: Riigikogu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.