Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnakomisjon arutas linnujahi korraldamist ja šaakalite leviku tõkestamist (2016-12-07 09:25:20)


Riigikogu keskkonnakomisjoni 06.12.2016. a. istungil otsiti koos Eesti Jahimeeste Seltsi ja teiste organisatsioonidega lahendusi linnujahi paremaks korraldamiseks ja šaakalite leviku tõkestamiseks.

Keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul on esile kerkinud rida probleeme seoses saartel ja läänerannikul linnurände ajal toimuva ebaeetilise linnujahiga ja jahiturismiga. Lisaks on keskkonnakomisjoni poole pöördunud mitmed lambakasvatajad, kelle hinnangul on šaakalid saanud tõsiseks ohuks nende tegevusele.

„Linnujahi puhul on kõige suurem mure see, et puudub konkreetne vastutaja, keda hiljem pihtide vahele võtta, kui jahipidamise reegleid rikutakse. Võõrliigi ehk šaakali sissetungile tuleb kindlasti reageerida ja leida toimiv õiguslik regulatsioon ning seda saab teha ainult koostöös loomapidajate ja jahimeestega,“ selgitas Vakra.

Vakra viitas uuringule, milles tuuakse esile ebamõistliku ja ebaeetilise jahi korraldajate tegevusele, kes kasutavad ühelt poolt ära kehtiva õiguse poolt pakutavaid võimalusi jahipidamiseks, ent kasutatakse ka keelatud peibutusvahendeid ja jahipidamise vahendeid. Vakra nentis, et probleemist ollakse teadlikud juba mitu aastat, ent selle kordumine igal sügisesel linnujahihooajal on tõstatanud küsimuse, kas kehtivad piirangud linnujahile ning vastutus rikkumiste eest on piisavad.

Lambakasvatajad aga tõid oktoobri algul maaeluministeeriumis toimunud kohtumisel esile kiskjatega seotud mured. Tõdeti, et kui läbi aastate on lammaste murdmisega kõige enam silma paistnud hundid, siis nüüd on hakanud neile tõsist konkurentsi pakkuma šaakalid.

Keskkonnakomisjoni istungile on kutsutud Eesti Jahimeeste Seltsi, Eesti Erametsaliidu, Eesti Ornitoloogia Ühingu, SA Keskkonnaõiguse Keskuse, Eesti Maaomavalitsuste Liidu, Eesti Linnade Liidu, Eesti Lambakasvatajate Ühistu ja Eesti Lamba-ja Kitsekasvatajate Liidu, Keskkonnaameti ja Keskkonnaministeeriumi esindajad.

Allikas: Riigikogu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.