Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Augustis kasvatas põllumajanduskaupade eksporti toorpiim (2016-11-09 13:39:09)


Põllumajandussaadusi eksporditi 2016. aasta augustis 81,4 miljoni euro väärtuses. Eesti päritolu põllumajanduskaupade osatähtsus moodustas 66 protsenti kogu ekspordist ja peamiselt suurendas eksporti toorpiim, selgub Maaeluministeeriumis koostatud põllumajanduskaupade ekspordi augustikuu ülevaatest.

"Võrreldes möödunud aasta augustiga kasvas põllumajanduskaupade eksport kaks protsenti," ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. "Eelneva perioodiga võrreldes on kasvanud pähklisegude eksport Soome, kõige enam on vähenenud pärmi müük Taani."

Eestis toodetud või töödeldud kaupade vedu suurenes enim Soome (+821 000 eurot), kuhu eksporditi pähklisegusid. Kaupade eksport kasvas ka Kanadasse (+517 000 eurot) ja Lätti (+451 000 eurot). "Kaupadest kergitas eksporti peamiselt toorpiim, mida viidi augustis Leetu ja Lätti kokku 17 000 tonni," täpsustas Taavi Kand. "Toorpiima eksport andis augustis kogu piimatoodete ekspordikäibest 36 protsenti."

Möödunud aasta augustiga võrreldes kahanes tänavu enim Eesti toodangu vedu Taani (-813 000 eurot), Hiina (-630 000 eurot) ja Türki (-618 000 eurot). Taani eksporditi mullusest vähem pärmi, kaubavahetust Hiina mõjutas garneelide ekspordi lakkamine ja kaubavahetus Türki vähenes peamiselt elusveiste ekspordilanguse tõttu. Kõige suurem aastane langus toimus soolatud ja suitsetatud lõhe ekspordi väärtuses (-2,1 miljonit eurot). Üle miljoni euro jäi madalamaks ka piimakontsentraadi, külmutatud garneelide ja elusveiste eksport.

Vaatamata raskele turuolukorrale on tänavu hiliskevadest hoogustunud sealiha eksport. "Augustis ulatus ekspordikäive 1,1 miljoni euroni. See ületab möödunud aasta augusti käivet 13 protsenti," lisas Kand. Samal ajal on ekspordiga vastupidises suunas liikunud import, mille väärtus on kolm järjestikust kuud langenud. Sealiha impordi väärtus on aastases võrdluses langenud 8 protsenti. Samas on hoogustunud elussigade sissevedu ja ainuüksi augustis toodi üle piiri 6200 looma.

Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakond avaldab igakuiselt põllumajanduskaupade ekspordi ülevaateid, mis võtavad kokku ühe kuu ja kumuleeruvalt jooksva aasta ekspordinäitajad. Lisaks tehakse igas ülevaates kokkuvõte ekspordist ühe riigi või tootegrupi lõikes.

Allikas: Maaeluministeeriumi 09.11.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.