Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Marokos algas kliimakonverents (2016-11-08 18:35:12)

Marokos Marrakechis algas 18. novembrini kestev ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni osaliste 22. konverents (COP22), mille eesmärk on kokku leppida 2015. aasta detsembris Pariisis sõlmitud ajaloolise kliimakokkuleppe jätkutegevustes.

Maroko kliimakonverentsi põhitähelepanu suunatakse Pariisi kokkuleppe võtmeteemadele, milleks on kliimamuutuste leevendamine ja nendega kohanemine, rahastus, tehnoloogia areng, aruandlusraamistik, arengumaade võimekuse suurendamine kliimaeesmärkide elluviimiseks ja kaotuse ning kahju käsitlemine. "Kui eelmisel aastal oli suur surve jõuda konverentsi lõpuks Pariisi kokkuleppe sõlmimiseni, siis tänavu tuleb kokkuleppest tulenevate teemadega tempokalt edasi minna, kusjuures teemasid on väga suur hulk ning aega läbirääkimisteks vähe," ütles Keskkonnaministeeriumi kliimavaldkonna asekantsler Meelis Münt.

Üks olulisim Pariisi kokkuleppe komponente on läbipaistvuse ja aruandluskohustuse mehhanismi väljatöötamine, mis võimaldaks jälgida riikide edusamme Pariisi kokkuleppe eesmärkide täitmisel. "Riigid peavad aru andma nii kliimamuutuste leevendamise kui ka kohanemisega seotud tegevustest, samuti sellega seotud rahastamisest. Ainult nii saame olla kindlad, et riigid täidavad oma lubadusi ning investeeringud lähevad sinna, kuhu on ette nähtud," selgitas Münt. Pariisi kokkulepe näeb ette ka kliimamuutustega seotud kohanemis- ja leevendamistegevuste rahastamise tõhustamist.

Arenenud riigid on kokku leppinud ühises eesmärgis koguda 2020. aastaks 100 miljardit USA dollarit aastas ja pikendada seda aastani 2025. Seejärel seatakse uus suurem rahaline eesmärk. Rahastamise tõhustamine nõuab üldist suunamuutust nii era- kui ka avaliku sektori investeeringutes. Maroko konverentsi raames arutatakse kliimaalase tegevuse rahastamisplaane 2020. aastaks kui ka pikemas plaanis ning nende rakendamisega seotud küsimusi.

Kuna vähem arenenud riigid on kliimamuutuste ebasoodsa mõju suhtes eriti haavatavad, tuleb Pariisi kokkuleppe kohaselt parandada nende riikide võimekust kliimaeesmärkide täitmiseks, sh panustada nii tehnoloogia arendamisse, teadlikkuse parandamisse ja koolitustesse, kui ka ligipääsu kliimapoliitika eesmärkidele suunatud rahastusele ning vajalikule teabele. Eelkõige tuleb suurendada eriti haavatavate riikide (nt väikesed saareriigid) suutlikkust kliimaprobleemidega tegelemiseks. Konverentsil arutatakse arengumaade võimekuse suurendamisega seotud küsimusi ja soovitakse saavutada uusi kokkuleppeid erinevate asutuste korralduses.

195 riigi osalusel sõlmitud Pariisi kokkulepe on esimene kliimamuutustega tegelev mitmepoolne leping, mis käsitleb peaaegu kogu maailma kasvuhoonegaaside heidet (sh Hiina, USA, Venemaa). Kokkuleppe peamine eesmärk on hoida maailma keskmise temperatuuri tõusu pikemas perspektiivis tunduvalt alla 2°C (võrreldes tööstusrevolutsioonieelse ajaga) ja seeläbi hoida kontrolli all ohtlikke kliimamuutusi.

2015. aasta detsembris toimunud Pariisi kliimakonverentsi eelselt ja konverentsi ajal esitasid riigid pikaajalised riiklikud kliima tegevuskavad. Need tegevuskavad ei ole siiski piisavad, et hoida temperatuuri tõusu alla 2°C, kuid Pariisi kokkulepe näeb ette tegevusraamistiku selle eesmärgini jõudmiseks.

Pariisi kokkuleppega pannakse muuhulgas paika siduvad kasvuhoonegaaside vähendamise sihttasemed ja aruandlussüsteem, nähakse ette dünaamiline mehhanism, mis võimaldab võetud kohustusi aja jooksul hinnata ja suurendada, samuti kliimamuutustega seotud rahastamise tegevused ning kliimamuutustega seotud kohanemise pikaajaline kava.

NB! Pressiteatele on lisatud ülevaatlik memo kliimamuutuste teemal. Lisainfot Pariisi kokkuleppe kohta leiab siit.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 08.11.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.