Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lihatööstuse müügitulu püsib stabiilsena (2016-10-27 14:22:23)

Vaatamata ekspordikäibe langusele püsib lihatöötlemissektori müügitulu sisetarbimise kasvu toel stabiilsena. Sektori kasumlikkust vähendab lihatööstuses loodud lisandväärtuse langus, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti lihatöötlemise sektori 2016. aasta 6 kuu ülevaatest.

Lihatööstus tootis 2016. aasta esimesel poolaastal 139,1 miljoni euro väärtuses toodangut, mida oli rahalises väärtuses 0,7 protsenti enam võrreldes aasta varasemaga. Müügitulu teenis lihasektor 2016. aasta esimese 6 kuuga 149 miljonit eurot, mida oli eelmise aastaga võrreldes 0,7 protsenti vähem.

"Piimandussektori kriisi ning seakatkust tingitud turupiirangute tõttu on oluliselt kasvanud nii sigade kui veiste tapmismahud, mis on suurendanud tooraine pakkumist turul. Madalate jaehindade tulemusel on liha tarbimine siseturul kiirelt kasvanud ning sellega koos ka töötlemismahud," ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. "Samas vähenesid nii liha ekspordi kui impordi mahud. Liha väljaviimist piirasid seakatku tõttu kehtestatud täiendavad nõuded ja eritingimused nii liha töötlemisel kui turustamisel, sissevedu vähendas kodumaise sealiha odav hind ja laialdane saadavus."

Liha ja lihatoodete ekspordikäive oli 2016. aasta 6 kuuga 40,6 miljonit eurot, mida on aasta varasega võrreldes 47,1 protsenti vähem. Liha ja lihatooteid imporditi kuue kuuga 65,9 miljoni euro väärtuses, mida on 39 protsenti vähem kui samal perioodil aasta varem.

Sektori kogukulud kasvasid 1 protsendi võrra, kuid loodud puhas lisandväärtus langes samas 5,4 protsendi võrra. "Puhta lisandväärtuse languse põhjustas tööjõukulude kasv, mida teenitud tulu ei kompenseerinud. See tähendab, et senise müügitulu säilitamiseks tuli varasemast enam vaeva näha, kuid ettevõtete kogukasum vähenes sellele vaatamata enam kui neljandiku võrra," ütles Kand.

Lihatööstuse kogukasum oli I poolaasta lõppedes 5,9 miljonit eurot (-28,9%).

2015. aasta andmetel kasvas liha tarbimine Eestis oluliselt - kokku tarbiti 101 400 tonni liha, mida on 10 protsenti enam kui aasta varem. Eestlane sööb aastas 77,1 kg liha. Enim süüakse sealiha 41,8 kg (+13,0%). Linnuliha tarbiti 24,7 kg (+5,6%) ja veiseliha 8,1 kg (+8,0%).

Lihatöötlemise sektori moodustavad Eestis keskmiselt 50 töötlemisettevõtet ja väikemajapidamist, millest viis suuremat tööstust annavad üle 90 protsendi kogu lihatööstuse müügitulust.

Eesti lihatöötlemise sektori 2016. aasta 6 kuu ülevaade



Allikas: Maaeluministeeriumi 27.10.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.