Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Reedel avatakse Tartu raekoja uus kellamäng (2016-10-24 12:28:58)

Reedel, 28. oktoobril kell 19 on kõik tartlased ja linna külalised oodatud raekoja platsile Tartu raekoja uue kellamängu avamispeole.

Eesti suurimalt kellamängult kõlavad sel õhtul Pjotr Tšaikovski, Heino Elleri ja Georg Friedrich Händeli heliteosed ning esiettekandele tuleb Olav Ehala uudisteos "Tartu kellad".


"Tartu saab kaunikõlalise ja mitmekesiste võimalustega kellamängu, mida ootame kuulama kõiki lähemalt ja kaugemalt. Usun, et kellamängust saab lisaks paljudele muudele põhjustele hea ajend Tartusse tulemiseks," ütles Tartu linnapea Urmas Klaas. Linnapea tänas ka kõiki toetajaid, kes tulid kaasa Tartu linna algatusega täiendada raekoja kellamängu ja tegid selle heaks annetuse.

Tartu raekoja tornist kõlas kellamäng esimest korda 15 aastat tagasi j õululaupäeval. Tänavu kevadel alustati Tartu kellamängu laiendamisega - maailma juhtivast kellatehasest, Hollandi Kuninglikust Valukojast telliti juurde 16 kella. Parima kõlalise kokkusobivuse saavutamiseks häälestati samas tehases ringi ka vanad Karlsruhe kellatehases valmistatud 18 saksa kella.

"Kuna häälestatud kelladest muusikainstrumendi nimetus - kariljon - algab 23st kellast, siis nüüdseks kuulub meie 34 kellaga digitaalselt juhitav instrument rahvusvaheliselt tunnustatud kariljonite hulka. Selle kõla on meie kelli vastu võtnud Taani kampanoloogiaprofessor P. R. Möller hinnanud väga meloodiliseks ning parimaks, mida nüüdisaegne kellavalu suudab luua," rääkis Tartu raekoja kellamängu muusika- ja projektijuht Merle Kollom. Ta lisas, et uuendatud kellamäng annab võimaluse Tartu raekoja kellatornist pakkuda põnevamaid muusikaelamusi.

16 uue kella valmistamine, kohaletoomine ja paigaldamine läks maksma 55 000 eurot ning 18 vana kella häälestamine 15 000 eurot. Tartu kellamängu täiendamiseks korraldatud annetuskampaania tulemusena kogunes eraisikutelt ja ettevõtjatelt 39 718 eurot.

Kellamängu esituses kõlavad reede õhtul P. Tšaikovski "Suhkruploomihaldja tants" balletist "Pähklipureja", H. Elleri "Kodumaine viis", O. Ehala uudisteos "Tartu kellad" ja "Avamäng" ning "Rõõm" G. F.
Händeli orkestrisüidist "Kuninglik tulevärgimuusika".


Allikas: Tartu Linnavalitsuse 24.10.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.