Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sotsiaalkomisjon arutab hambaravihüvitisi suurendavat eelnõu (2016-10-10 00:02:21)


Riigikogu sotsiaalkomisjon arutab esmaspäevasel istungil seaduseelnõu, millega taastatakse alates tuleva aasta 1. juulist hambaravihüvitis täiskasvanutele kuni 30 euro ulatuses aastas. Eakatele, rasedatele, alla üheaastaste laste emadele ja teistele hüvitist juba saavatele inimestele suureneb hambaravihüvitis kuni 85 euroni aastas.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul paraneb tuleval aastal hambaravi kättesaadavus kõigile. „Kui hetkel hüvitab riik eakate hambaravi 19,18 eurot aastas, siis seaduse vastuvõtmisel kuni 85 eurot. Kui rasedate ja alla üheaastaste laste emade hambaravihüvitis on praegu 28,77 eurot, siis tuleval aastal on see kuni 85 eurot,“ ütles Kokk ning lisas, et masu ajal kaotatud täiskasvanute hambaravihüvitise taastamine oli koalitsiooni üks olulisi lubadusi.

Eelnõu järgi hakkab haigekassa hüvitama ravikindlustatud täiskasvanutele kuni 30 eurot aastas esmavajalike hambaraviteenuste raviarvetest, kui patsiendile esitatud raviarve või raviarvete kogusumma on 60 eurot aastas.

Vanaduspensionärid, töövõimetuspensionärid ja osalise või puuduva töövõimega inimesed, üle 63-aastased inimesed, rasedad, alla üheaastase lapse emad ning kõrgenenud ravivajadusega inimesed hakkavad saama hambaravihüvitist kuni 85 eurot igal aastal. Haigekassa maksab kinni 85 protsenti hambaravi esmavajalike teenuste raviarvest, arvestusega, et patsiendile esitatud raviarve või arvete kogusumma ei ületa 100 eurot aastas.

Eakatel jääb alles hambaproteesihüvitis 255,65 eurot kolme aasta peale. Et inimesel oleks proteesihüvitist võimalikult mugav saada, siis ta tulevikus enam taotlusi esitama ei pea, vaid haigekassa arveldab proteesi valmistajaga ise.

Senised hüved lastele ja vältimatule abile ei kao. Haigekassa tasub kõigi alla 19-aastaste kindlustatud inimeste hambaravi eest ning ravikindlustatud täiskasvanute vältimatu abi eest. Kindlustuseta inimeste vältimatu abi tasutakse riigieelarvest.

Sotsiaalkomisjoni liikme Dmitri Dmitrievi sõnul on hambaravihüvitise taastamine inimese tervise seisukohalt igati õige samm, sest rahapuuduse tõttu ravimata hambahaigusest võib areneda mõni teine raskemalt ja kallimalt ravitav haigus. „Mul on hea meel, et pika aja möödumisel jõudis valitsuskoalitsioon samale seisukohale, mida on aastaid kaitsnud Eesti Keskerakonna fraktsioon. Oleme seisnud hambaravihüvitise kaotamise vastu ning hiljem juba selle taastamise eest,“ ütles Dmitriev.

Valitsuse algatatud ravikindlustuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (301 SE) tutvustavad sotsiaalkomisjonile tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ning Eesti Haigekassa esindajad esmaspäeval, 10. oktoobril kell 11.10.

Allikas: Riigikogu pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.