Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lõikuspüha Eesti Põllumajandusmuuseumis (2016-10-05 17:09:24)

Laupäeval, 08. oktoobri päeval möödub 35 aastat Eesti Põllumajandusmuuseumi esimese püsinäituse avamisest ja muuseumi avamisest külastajatele ning toimub traditsiooniline Lõikuspüha. Näituste peamajas meenutatakse alates kella 11st püsinäituste koostamise ajalugu, hoone taastamist põlengust ja näitusemaja taasavamist 1988. aastal ning uute ekspositsioonide avamist, ka 2010. aastal, milline pälvis muuseumide kõrgema autasu "Muuseumirott 2010".


Lõikuspühal saab maitsta ja kaasa osta nii suuremate kui ka väiksemate leivatootjate toodangut ning osa võtta põnevatest ja ajaloolistest õpitubadest. Kohal on nii Eesti koduleivaküpsetajad, Läti leivaküpsetajad kui ka erinevad suuremad leivatootjad (näiteks Eesti Leivatööstus, AS Lõuna Pagarid). Publiku lemmikleivale antakse välja tiitel "Lõikuspüha parim leib 2016". Külastajad saavad vaadata ja kaasa lüüa nii käsitsi kui masinaga rehepeksus. Esmakordselt käivitatakse Eesti Põllumajandusmuuseumis rehepeksumasin Thermaenius, mis pärineb 1930. aastatest.

Võetakse kokku aasta Eesti põllumajanduses, kuna traditsiooniliselt tähistati lõikuspühaga suuremate põllutööde lõppemist ning saagi salve jõudmist. Külas on ka Eesti Aastapõllumehed, kes annavad ülevaate tegevusest ja saagist sellel keerulisel aastal. Lisaks tutvustab Eesti Taimekasvatuse Instituudi nooremteadur Terje Tähtjärv sordiaretust Eestis ning räägib lähemalt mitmetest kartulisortidest. Külastajatel on võimalus endale soetada ka talvekartulit ja osaleda kartulikoorimise võistlusel.



Avatud püsiekspositsioonid "Põllumajanduse ja maaelu areng Eestis läbi sajandite", "Rukkiküün" ja "Põllumajandustehnika fondinäitus". Lisaks toimub ka Eesti Põllumajandusmuuseumi loomade tutvustus (kitsed, lambad, ponid, erinevaid tõugu hobused), hapukapsa töötuba ja puusöe valmistamine ning palju muud põnevat. Tegevusi jätkub igale vanusele!



Merekultuuri aasta puhul pakutakse erinevaid räime- ja muu kalatoite. Päeva jooksul lahutab meelt ansambel Kukerpillid ja päeva seob tervikuks Madis Ligi. Toimub ka Sügislaat, kus saab soetada endale meelepäraseid kaupu!



Allikas: Eesti Põllumajandusmuuseumi 05.10.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.