Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Luigeteemaline konverents, perepäev ja lohede lennutamine (2016-10-05 09:52:38)

10. oktoobril toimub Tartus Eesti Maaülikooli metsamajas (Kreutzwaldi 5) ja selle esisel platsil luigekonverents ja perepäev. Kell 11 algaval konverentsil räägivad Eesti ja väliseksperdid luikede olukorrast, ohtudest ja kaitsest ning toimub arutelu. Kell 15 algaval perepäeval saab meisterdada, teha näomaalinguid, osaleda mälumängus, tutvustatakse tiibvarje jm. Päeva lõpetab suur luigeteemaliste tuulelohede lennutamine, kus üritatakse püstitada maailmarekordit. Kõik on oodatud osalema oma lohega, kuid selle saab meisterdada ka kohapeal juhendajate käe all. Nii konverentsile kui ka perepäevale on oodatud kõik huvilised, üritus on tasuta. Ürituse kava jm info on veebilehel www.eoy.ee.

Selle luigepäevaga tähistatakse rahvusvahelist ettevõtmist Flight of the Swans, millega pööratakse tähelepanu peamiselt väikeluige, aga ka teiste arktiliste veelindude olukorrale ja kaitse vajadusele. 19. septembril tõusis inglanna Sacha Dench oma tiibvarjuga õhku Venemaal Petšora jõe deltas, et lennata üle 7500 km mööda väikeluikede rändeteed nende talvitusalale Inglismaal. Oma teekonnal läbib ta üksteist riiki, kus teeb koos saatemeeskonnaga peatusi, kohtub kohalike kogukondadega ning uurib, miks on väikeluige arvukus kahekümne aastaga ligi poole võrra vähenenud. Eestisse plaanib Sacha jõuda oktoobri keskpaigas ning liigub siin marsruudil Luhamaa-Tartu-Rapla-Haeska Lihula-Pärnu-Häädemeeste.

Ettevõtmist toetavad nimekad uurijad ja näitlejad nagu Judi Dench, Ranulph Fiennes, David Attenborough, Kate Humble, Pen Hadow ja Ann Daniels. Luikede lennu Eesti patroon on Jaan Tätte, kes ütles: „Luik oma ilus, suuruses ja hapruses on minu jaoks kogu elava looduse sümboliks. Kui peaksime kuulma viimase luige kluugutust, ei ole kaugel ka viimase inimese appikarje. Meie vōimuses on seda hetke edasi lükata.“

Flight of the Swans Eesti üritusi toetavad ja korraldavad Eesti Maaülikool, Eesti Ornitoloogiaühing, Keskkonnaamet, Tartu Loodusmaja, Eesti Tiibvarjuspordi Liit, Silberauto, Kollamaa puhkemaja, Tuulingu puhkemaja jt.

Flight of the Swans ekspeditsiooni kohta lähemalt: www.flightoftheswans.org Fotod ja videod: https://www.dropbox.com/sh/86389004ectqpat/AAClxgZeUq
q23PONwh6gZzd0a?dl=0%27
Eesti üritused ja eestikeelse tõlkega video: www.eoy.ee


Allikas: Eesti Ornitoloogiaühing 04.10.2016


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.