Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
OIE Euroopa haru konverentsil arutati loomatauditõrje riikideülese koostöö võimalusi (2016-09-27 16:38:16)


Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda osales möödunud nädalal Maailma Loomatervise Organisatsiooni (OIE) Euroopa haru konverentsil Lissabonis, et arutada ohtlike loomataudide tõrje alast riikideülest koostööd.

Üks olulisemaid teema konverentsil oli loomatervishoiu olukord Euroopas. Osalejatele anti detailne ülevaade marutaudi, suu- ja sõrataudi, sigade Aafrika katku ja teiste Euroopat ohustavate loomahaiguste hetkeseisu kohta. Üheskoos otsustati, et OIE liikmesriigid tugevdavad oma järelevalve ja teavitusmeetmeid, et loomahaiguste edasist levikut takistada. "Selles osas on oluline liikmesriikide omavaheline koostöö, et nad oma haiguspuhangutest naaberriikidele aegsasti teada annaksid," ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Eesti on OIE deklaratsiooni järgi alates 2013. aastast marutaudivaba riik, kuid konverentsil arutati, kuidas juba sarnase staatuse välja teeninud riigid saaksid hoida seda staatust ning kuidas uued riigid seda saaksid taotleda.

Marutaudi teemal arutleti marutaudi täieliku hävitamise võimalusest ning üheskoos seati eesmärgiks, et aastal 2030 ei sureks maailmas ükski inimene koerahammustuse tagajärjel saadud marutaudi. "Eesti on marutaudi vabaks saamise nimel teinud aastaid süsteemset tööd ja on sellega teistele riikidele eeskujuks," sõnas Kalda.

Kuna OIE Euroopa haru on vaid üks väike osa suurest organisatsioonist, arutati kuidas parandada suhtlust liikmesriikide ja OIE vahel ning kuidas arutelu tulemusi liimesriikides praktikas ellu viia.

OIE ehk Maailma Loomatervise organisatsioon töötab välja rahvusvahelised standardid elusloomade ja loomse toiduga kauplemiseks, standardid loomade heaolule, veterinaarharidusele ning kehtestab laboratoorsed uurimismeetodid loomade nakkushaiguste diagnoosimiseks. Samuti haldab keskset andmebaasi loomataudide esinemise kohta liikmesriikides ning vahendab 24 tunni jooksul info ohtlike loomataudide diagnoosimisest.

Konverentsil osalesid 40 OIE Euroopa haru liikmesriigi esindajad ning mitmed OIE kõrged ametnikud.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 27.09.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.