Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kriis põllumajanduses jätab tühjaks ka moodsad laudad (2016-09-12 09:38:07)

Eile Lääne-Virumaal Müüriku farmis toimunud pressiseminaril tõdeti, et käesolev kriis on sundinud lisaks paljudele väiketootjatele loomakasvatust lõpetama ka terve rea suuremaid ettevõtteid, kes on alles suhteliselt hiljuti investeerinud kaasaegsetesse farmidesse. OÜ Müüriku Farmer müüs selle aasta jaanipäevaks tühjaks 400-pealise piimakarjalauda.

"Kuigi ehitasime uue piimalauda 2005. aastal ning moodne vasikalaut valmis mõned aastad tagasi, siis piimaturu pika madalseisu tõttu olime sunnitud piimatootmise lõpetama ja müüsime tänavu jaanipäevaks oma 400 piimalehma poolakatele. Noorkari läheb samuti Poola. Piimatootmise lõpetamine tähendas 12 inimese koondamist. Selleks, et lahti saada viimastest võlgadest müüsime sellel nädalal ka osa oma põllumaast," selgitas pereettevõtte OÜ Müüriku Farmer juht Endel Mäesepp.

Mäeseppa sõnul on sama teed läinud mitmed teisedki ettevõtted. Müüriku farmi naabruses asuv 200 loomaga Ebavere farm pani samuti uksed kinni. Viimsed paar aastat on üle 40 aasta põllumajandussektoris töötanud mehe hinnangul olnud tohutult närvesöövad.

"See, et põllumajanduslike majapidamiste arv taas kiiresti väheneb, annab märku, et meil ei ole praegu tegemist nn tavapärase strukturaalse muutumisega, vaid kriisiga, kus mõjutegurid ja ettevõtjate valikud on tavapärasest teistsugused," rääkis Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor Ants-Hannes Viira.

"Kui võrdleme Eestit Läti ja Leeduga, siis võrreldes 2013. aasta lõpuga on meil piimalehmade arv vähenenud 10,7%, Leedus 5,5% ja Lätis vaid 2,5%. Samas on piima kokkuostuhinnad seal olnud madalamadki. Murelikuks teeb, et piimalehmade ja sigade arv on Eestis palju vähenenud. Turud ja turuhinnad võivad kosuda, kuid piimalehmade ja sigade arv ei taastu nii kiiresti. Seega, taastuvatest turgudest võidavad enam need, kes pole karja nii palju vähendanud," selgitas Viira.

Põllumehed korraldavad 12. septembril Tallinnas aktsiooni "(M)ärkamine!", millega kutsutakse avalikkust üles märkama, millised on põllumajandussektori pikale veninud kriisi tagajärjed Eesti toidulauale ja maapiirkondadele. Põllumeeste hinnangul on viimane aeg ärgata ja märgata, mis on juhtunud ja juhtumas Eesti põllumajanduses ning maaelus. Kutsume kõiki linna- ja maainimesi ning Eesti toidu sõpru esmaspäeval kell 13-15 kaasa elama Tallinnas Riigikogu hoone ees toimuvale põllumeeste aktsioonile "(M)ärkamine!" ning osa saama rohkest piimast.



Allikas: Eesti Põllumeeste Keskliidu ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.