Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kooskõlastusringile läinud seakatku tõrje-eeskiri kohustab metsatehnikat puhastama (2016-08-22 10:04:27)


Maaeluministeerium saatis kooskõlastusringile maaeluministri määruse "Sigade klassikalise katku ja sigade Aafrika katku tõrje-eeskiri" muutmise eelnõu, milles täpsustatakse metssigade populatsioonis leviva seakatku tõrjeks kehtestatud bioohutusnõudeid. Peamise muudatusena lisandub kohustus metsaettevalmistustehnika puhastamiseks enne selle taudivabasse piirkonda viimist.

"Teadlased on hinnanud, et Aafrika seakatku viiruse edasikandumise risk transpordivahenditega ei ole suur, kuid see on olemas. Kõige suuremat ohtu kujutavad seejuures metsa pinnase ettevalmistamiseks kasutatavad masinad, mida on kasutatud taudistunud metsades. Selliste masinate veermiku vahele võib olla kinni jäänud suures koguses nakkusohtliku pinnast, kus viirus võib püsida elujõulisena ka pikema aja vältel," ütles maaeluminister Urmas Kruuse. "Et vältida viiruse jõudmist Lääne-Eesti saartele sellise tehnikaga, kohustavad tõrje-eeskirja muudatused metsaettevalmistamiseks kasutatavaid masinad eelnevalt puhastama."

Muudatused määruse eelnõus näevad ette, et metsa istutamisele eelnevaks metsa maapinna ettevalmistamiseks kasutavaid masinaid tuleb enne Euroopa Komisjoni poolt määratud II kitsendustega tsoonist (Mandri-Eesti) tsoonivabasse piirkonda (Lääne-Eesti saared) viimist puhastada ja pesta selleks ettenähtud pesulas, teavitades sellest eelnevalt Veterinaar- ja Toiduameti maakondlikku veterinaarkeskust. Veterinaar- ja Toiduamet sõlmib pesulatega kokkulepped ja avaldab pesulate nimekirja oma kodulehel.

"Korduvatel kohtumistel Riigimetsa Majandamise Keskuse ja erametsaomanike esindajatega on selgunud, et sellist tehnikat liigutatakse mandri ja saarte vahel kokku umbes kümme korda aasta jooksul. Metsatehnika puhastamise kulud katab riik," lisas Kruuse.

Mandri ja saarte vahel liigutatavate metsa maapinna ettevalmistamiseks kasutavate masinate puhastamise ja pesemise maksumus on aastas hinnanguliselt kuni 7000 eurot ja need kulud kaetakse Veterinaar- ja Toiduameti eelarvest.

Riigikogu võttis 8. juunil vastu loomatauditõrje seaduse muudatused, mis annavad aluse kehtestada metsas leviva taudi piiramiseks täiendavaid bioohutusnõudeid vastava taudi tõrje-eeskirjas.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutusnõudeid, et oma loomi taudi eest kaitsta. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.

Sigade klassikalise katku ja sigade Aafrika katku tõrje-eeskiri EIS-is

Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.