Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
VTA kahtlustab Jõgevamaa farmis sigade Aafrika katku (2016-07-07 09:54:58)

Täna, 7. juulil püstitas Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) kahtluse sigade Aafrika katku esinemise suhtes ühes Jõgevamaal asuvas 30 seaga farmis.

"Kahtlus tekkis täna hommikul, kui saime seapidajalt teate ühe looma suremisest eile õhtul," ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Võimaliku haiguse tekitaja tuvastamiseks võeti seafarmist proovid, mis on saadetud laborisse. Uurimise tulemusel selgub hiljemalt homseks vastus, kas sigade aafrika katku kahtlus selles konkreetses seafarmis leiab kinnitust või mitte.

Seakatku viiruse looduslik kontsentratsioon on metsas kõrge, mistõttu peab jätkuvalt vähendama metsast tulenevat seakatku riski seakasvatuste jaoks. "Viiruse leviku vähendamiseks on vaja jätkata nii metssigade arvukuse vähendamist kui nakkusohtliku materjali kõrvaldamist loodusest. Kutsume kõiki inimesi üles Veterinaar- ja Toiduametit surnud metssigadest teavitama," lisas Kalda.

TAUST

· 2016. aastal on sigade Aafrika katk jõudnud kolme Jõgevamaal asuvasse farmi. 1. juulil diagnoositi seakatk Puurmanni ja Põltsamaa valla seakasvatustes, 4. juulil diagnoositi seakatk ka Saare valla farmis.

· Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.

· Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

· Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 7.07.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.