Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Läänemerele oodatakse puhtamaid laevu (2016-06-16 16:44:58)


Täna lõppes Laulasmaal kõikide Läänemere riikide ning Euroopa Komisjoni esindajate kohtumine, kus arutati mitmeid Läänemere kaitset puudutavaid küsimusi. Nõupidamise üks olulisemaid teemasid oli Läänemere kuulutamine lämmastikuemissioonide kontrolli alaks.

"Lämmastikuemissioonide kontrolli ala Läänemerel tähendab rangemaid nõudeid lämmastiku emissioonidele, mis laevadel kütuse põlemisel tekib. Selliseid nõudeid kohaldatakse kõikidele uutele laevadele, mis valmivad alates 2021. aastast," selgitas Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna juhataja Rene Reisner.

Ligikaudu 25% Läänemerre sattuvatest lämmastikuühenditest tuleb õhu kaudu näiteks maismaal olevatest paiksetest saasteallikatest ent ka maismaa- ja meretranspordist. Emissioonide kontrolli ala aitaks meretranspordi sektori jätkuvas kasvus hoida saasteainete kasvu stabiilsena ning seda pikemas perspektiivis ka vähendada. Sellise ala väljakuulutamiseks otsustasid tänasel nõupidamisel kõik Läänemere riigid üheskoos esitada taotluse rahvusvahelisele merendusorganisatsioonile (IMO).

Muude oluliste teemade seas tehti ülevaade ka Venemaa Krasnõi Bori jäätmehoidla olukorrast, mida eelmisel nädalal käisid Läänemere riikide esindajad ka üle vaatamas. Nenditi, et olukord hoidlas on keskkonnale ohtlik, kuid seda suudetakse kontrolli all hoida ning on olemas tegevuskava olukorra parandamiseks. Venemaale tehti ettepanek püsiva seire kohaldamiseks ja olukorra paremaks jälgimiseks, et selgitada ja olla valmis vajalike meetmete kiireks rakendamiseks.

Nõupidamisel vaadati üle ka mahukas aruanne ravimijääkide merekeskkonda sattumise ning mereveest leidumise kohta. Tegemist on esmakordse ettevõtmisega, kus koondati kogu Läänemerd hõlmav andmestik merele ohtlike ravimijääkide vette sattumise ning nende veest ja mereelustikust leidumise kohta. See info on edaspidi aluseks, et otsida kõikidele riikidele sobivaid meetmeid ravimijääkide merre jõudmise vähendamiseks.

Samuti oli nõupidamisel jutuks käesoleva aasta aprillis välja kuulutatud Läänemere eristaatus laevadelt pärineva reovee osas. Sellise eristaatuse jõustumine ei luba enam laevadelt puhastamata reovett Läänemerre juhtida ning kohustab laevu reovett sadamas üle andma.

Läänemere merekeskkonna kaitse komisjon ehk HELCOM on kõiki Läänemere riike ning Euroopa Komisjoni esindav valitsuste vaheline organisatsioon, mis on moodustatud Läänemere merekeskkonna kaitse rahvusvahelise konventsiooni alusel. HELCOMi juhivad kahe aasta kaupa konventsiooni osapooled tähestiku järjekorras. Eesti juhib HELCOMi tööd alates 2014. aasta juulist.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 16.06.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.