Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põhja- ja Baltimaade madalsooeksperdid tutvuvad Eesti soodega (2016-06-14 13:47:41)

14.-16. juunini külastavad Eestit naaberriikide madalsooeksperdid, kes tutvuvad ringreisil Saaremaal ja Lääne-Eestis siinsete liigirikaste madalsoode ning nende taastamisvõimalustega.

Üle-euroopalise kaitsealade võrgustiku Natura 2000 koostöö raames toimuva kohtumise eesmärgiks on tutvuda nii heas seisus olevate kui taastamist vajavate madal- ja allikasoodega ning jagada naaberriikide ekspertidega kogemusi rikutud madalsoode taastamisvõimaluste osas.

Viimastel aastakümnetel on liigirikkad madalsood kogu Lääne-Euroopas, sealhulgas ka Eestis, väga haruldasteks muutunud, sest neid on aastakümneid peamiselt põllumajanduslikel ja metsanduslikel eesmärkidel kuivendatud. Seetõttu on asutud otsima võimalusi nende taastamiseks.

Eestis ühtegi suuremahulist madalsoo taastamisprojekti veel läbi viidud ei ole, kuid pikad ja põhjalikud uuringud Harjumaal Paraspõllu soos on andnud vajalikke teadmisi ja kogemusi kasutatavate taastamismetoodikate osas. Esimesed suuremahulised taastamistööd madalsoos algavad käesoleval aastal Saaremaal Viidumäe looduskaitsealal.

"Viimastel aastatel oleme katsetanud madalsoode taastamist, peamisteks võteteks veetaseme tõstmine ja põõsarinde eemaldamine, mõnikord võib vajalikuks osutuda ka tekkinud kuivenduse tagajärjel vohama hakanud sinihelmikamätaste eemaldamine," selgitas Keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lamp. "Kuid näiteks Rootsis on liigirikaste madalsoode taastamisel mindud väga ekstreemsete meetodite juurde - kuni selleni välja, et kogu kuivenduse järgselt kujunenud kooslus ja sellega seotud orgaaniline kiht eemaldatakse ning madalsoo hakkab nii öelda nullist uuesti kasvama," tõi ta näite riikide erinevast lähenemisest soode taastamisele.

Kolmepäevasel seminaril külastatakse Harjumaal Paraspõllu sood ja Valgeraba, Saaremaal Viidumäe looduskaitseala, Vilsandi rahvuspargi ja Üügu maastikukaitseala madal- ja allikasoid ning Läänemaal Avaste madalsood. Seminaril osaleb 30 madalsoode taastamisega seotud ametnikku ja eksperti Eestist, Lätist, Norrast, Rootsist, Soomest ja Taanist.

Lubjarikkal aluspõhjal leiduvad madalsood on väga liigirikka taimestikuga, kus kasvavad paljud haruldased orhideed ja näiteks ka mõlemad Eestile endeemsed (ainult Eestile omased) taimeliigid - eesti soojumikas ja saaremaa robirohi.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi 14.06.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.