Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riigikogu võttis vastu uuenenud kiirgusseaduse (2016-06-09 04:18:15)

Kodifitseerimise käigus korrastatud kiirgusseaduse sisu jääb kehtiva seadusega võrreldes valdavalt samaks, kuid mitmeid valdkondi on täpsustatud.

Suurim muudatus puudutab väikese ohuga kiirgustegevusi, näiteks hambaröntgenseadmete kasutamist, mille tarbeks väljastatakse edaspidi tähtajatu kiirgustegevusluba. Praegu saab loa taotleda maksimaalset viieks aastaks, mis on nii loa taotlejatele kui ka Keskkonnaametile üpriski koormav.

"Keskkonnaameti ja Keskkonnainspektsiooni aastatepikkune töö on ennast nüüdseks ära tasunud ja võime edaspidi niisuguseid lube väljastada tähtajatult teades, et patsiendid on kiirguse eest hästi kaitstud," sõnas Keskkonnaministeeriumi kliima- ja kiirgusosakonna juhataja Evelyn Müürsepp.

Kahtlemata kõige suurema rahalise kaaluga muudatus on seotud radioaktiivsete jäätmete lõppladustamisega. Nimelt määratakse uue kiirgusseadusega radioaktiivsete jäätmete vahe- ja lõppladustamise korraldamise eest vastutajaks Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

"Radioaktiivsete jäätmete lõppladustamisele eelnevate mõju hinnangutega alustatakse juba tuleval aastal ning aastaks 2050 valmiva projekti kogumaksumuseks hinnatakse 90 miljonit eurot," sõnas Müürsepp. Ohutult lõppladustatakse ainult Eestis tekkinud jäätmed, millest suurema osa moodustab Paldiski endine tuumaobjekt.

Uue kiirgusseadusega on ka täpsustatud loodulike radioaktiivsete jäätmete valdkonda ning kiirgusõnnetusest põhjustatud olukorras operatiivselt tegutsemist.

Seadus jõustub 1. novembril 2016.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.