Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seakatku infopäevad võetakse kokku Saaremaal (2016-06-01 08:39:34)

1.-2. juunini toimuvad Saaremaal sigade Aafrika katku infopäevad seakasvatajatele ja jahimeestele, millega võetakse kokku viimase kolme kuu jooksul läbi viidud seakatku teavitusürituste sari. Teadmisi ja kogemusi seakatku teemal jagavad nii ametnikud, teadlased, veterinaareksperdid kui praktikud - loomakasvatajad ja jahimehed.

"Kuigi Lääne-Eesti on senini seakatkust vaba, peavad jahimehed ja seakasvatajad ka nendes piirkondades olema valmis - teadlikud taudi levikuteedest, võimalikest riskidest ning võimalustest nende maandamiseks," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda . "Viimase poole aasta jooksul ei ole katk metsas uutele aladele edasi levinud, kuid suve lähenemisel võib see koos metssigade aktiivsema liikumisega jõuda ka seni veel puhastesse metsadesse. Taudi levikul pikemate vahemaade taha kujutab suurimat riski ikkagi inimene ise. Seepärast kordame infopäevadel veelkord üle olulisemad riskikohad ning anname juhiseid seakatku vältimiseks ja leviku piiramiseks."

Seakatku farmipuhangute vältimiseks alates 2015. aasta septembrist karmistunud bioohutusnõuded kehtivad kõigile seakasvatajatele üle Eesti. Samuti peavad ka jahimehed üle Eesti rakendama ettevaatusabinõuna ennetavalt bioohutusmeetmeid nii kütitud metssigadelt proovivõtmisel, metssigade rümpade transpordil kui hoiustamisel.

Seakatku riskipiirkondades (II-III tsoon) tuleb kõik kütitud metssead uurida seakatku välistamiseks, puhvertsoonis metssead, kelle liha soovitakse turustada. Taudivabades piirkondades uuritakse seire eesmärgil 2 protsenti kütitud metssigadest.

Seakatku infopäevad Saaremaal toimuvad:

§ infopäev seakasvatajatele 1. juunil, algusega kell 13. Infopäeval antakse ülevaade 2015. aasta seakatku puhangute põhjustest ning soovitusi farmide nakatumise vältimiseks tänavu taudi leviku kõrghooajal suvel-sügisel. Infopäeval esinevad Maaeluministeeriumi, Veterinaar- ja Toiduameti, Eesti Maaülikooli ning seakasvatajate esindajad.

§ infopäev jahimeestele 2. juunil, algusega kell 10. Infopäeval antakse ülevaade bioohutusnõuetest metssigade küttimisel seakatku tingimustes, kavandatavatest muudatustest sigade Aafrika katku tõrje-eeskirjas, metssigade seakatku proovide laboratoorsest uurimisest ning tehakse kokkuvõte lõppenud jahiaastast. Infopäeval esinevad Eesti Jahimeeste Seltsi, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi, Veterinaar- ja Toiduameti, Keskkonnaameti ja Maaeluministeeriumi esindajad.

Infopäevad toimuvad Maaeluministeeriumi ning Veterinaar- ja Toiduameti koostöös Eesti Jahimeeste Seltsi ning Eesti Tõusigade Aretusühistuga. Infopäevade toimumiskoht on mõlemal päeval Suure Tõllu Puhkeküla.

Maaeluministeerium, Veterinaar- ja Toiduamet ning Veterinaar- ja Toidulaboratoorium viivad koostöös Eesti Jahimeeste Seltsi, Eesti Tõusigade Aretusühistu ja Eesti Maaülikooliga tänavu kevadel läbi teavitusprogrammi, millega parandatakse seakasvatajate, jahimeeste ja elanikkonna teadmisi seakatkust ja selle levikust, et vähendada sigade Aafrika katku farmidesse jõudmise riski. Toimuvad jahimeeste ja seakasvatajate infopäevad, valminud on õppevideod jahimeestele ning kavas on elanikkonnale suunatud teavitustegevused.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.


Allikas: Maaeluministeeriumi ja Veterinaar- ja Toiduameti 01.06.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.