Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandusamet: Eestis leiti taas impordikontrolli käigus ohtlik taimekahjustaja aasia sikk (2016-05-31 13:15:59)


Põllumajandusamet tuvastas järelevalve käigus aasia siku elusa vastse Hiinast imporditud kivimite transportimiseks kasutatud puidust pakkematerjalis.

Teatud Hiinast imporditavad kaubad, nagu kivimid ja mõned metallitooted, kuuluvad alates 2013. a. Põllumajandusameti kontrolli alla nende transportimiseks kasutatava puidust pakkematerjali tõttu, mis on ohtlike taimekahjustajate riskiga. Nimetatud ohust lähtudes kontrollib Põllumajandusamet nimetatud kaupade pakendeid 100% ulatuses. Viimase kuu jooksul on leitud nendest kolm elusat organismi - Sesia sp, Apriona germari ja aasia sikk. Kahjustaja vastsed on tuvastatud pakendite kontrollimisel - neid leiti puitu näritud käikudest ja puukoore alt, oli ka ohtralt värsket näripuru. Kahjustajatega saastunud puidust pakkematerjal kuulub hävitamisele põletamise teel.

Kogu Euroopa Liidu, sh Eesti loodusele on väga suureks riskiallikaks Hiinast pärit puidust pakkematerjal, millega võib levida ohtlik taimekahjustaja aasia sikk. Sellest materjalist on aasia sikk looduses kasvavatele lehtpuudele levinud Saksamaal, Austrias, Hollandis, Itaalias, Prantsusmaal ja ka Soomes. Eestis leidis Põllumajandusamet aasia siku elusa vastse esmakordselt aprillis 2015. Põllumajandusamet teostab lisaks kontrollile piiril ka monitooringuid looduses. Aasia sikku seni Eesti looduses tuvastatud ei ole.

Aasia sikk (Anoplophora glabripennis ) on putukkahjur, kes kujutab endast tõsist ohtu ka Eesti loodusele, kahjustades igas vanuses lehtpuid. Aasia siku kuni 5 cm pikkune vastne närib puitu sügavaid käike, mille tulemusena kasvav puu hävineb. Lähem info kahjustaja kohta Põllumajandusameti kodulehelt.

Kui märkad Hiinast päritolu puidust pakkematerjalis kahjustajate elutegevuse jälgi, näripuru või elusaid mardikaid, teavita sellest Põllumajandusameti fütosanitaaria bürood, tel 671 2648, 671 2657, e-post tea.tasa@pma.agri.ee või maakonna keskust, kontaktid Põllumajandusameti kodulehel siin.

Allikas: Põllumajandusameti 31.05.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.