Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaeluministeeriumis arutati metsas liikuva tehnikaga seotud seakatku leviku riske (2016-05-25 18:39:36)

Maaeluministeeriumis kogunes täna metsa- ja puidusektori, põllumajandussektori, kaitsejõudude, jahimeeste ning seotud ametkondade esindajate ümarlaud, kus arutati võimalusi metsas liikuva tehnikaga seotud seakatku riskide vähendamiseks. Metsatehnika osas jätkuvad arutelud bioohutusmeetmete rakendamise võimaluste hindamiseks.

"Erinevatel kohtumistel nii seakasvatajate, jahimeeste kui Lääne-Eesti omavalitsusjuhtidega on korduvalt tõstatatud vajadus täiendavate bioohutusmeetmete rakendamiseks seni veel taudivabas piirkonnas asuvate metsseapopulatsioonide kaitsmiseks. Eesti Maaülikooli teadlased on hinnanud, et risk viiruse edasikandumiseks ka pikkade vahemaade taha metsade vahel liikuva tehnikaga on olemas," ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. "Kõige suuremat ohtu erinevate metsas liikuvate masinate hulgas kujutab metsatehnika. Seepärast soovime koostöös metsasektori esindajatega konkreetsed riskikohad ja võimalused riskide maandamiseks detailsemalt läbi arutada. Selleteemaline kohtumine on kavandatud juuni keskpaigaks."

Kohtumisel arutati võimalusi Eesti eri paigus asuvate metsade vahel liikuva tehnikaga seotud seakatku leviku riskide vähendamiseks. Võimalike riskidena seakatku viiruse levimiseks uutesse piirkondadesse on esile tõstetud nii metsa ülestöötamise, metsa väljaveo, kaitsejõudude, põllumajandustehnika kui jahil kasutatava tehnika liikumist metsade vahel. Ümarlaual oli arutuse all küsimus, kui palju sellist tehnikat Eesti erinevates piirkondades asuvate metsade ja põldude vahel liigub ning kas ja kuidas toimub selle tehnika puhastamine. Eesti Maaülikooli veterinaarepidemioloogia professor Arvo Viltrop selgitas tehnika ja transpordivahenditega seotud seakatku leviku riske.

Kohtumise tulemusena otsustati, et metsatehnika osas jätkatakse arutelu võimalike meetmete ja nende mõjude täpsemaks hindamiseks.

Vabariigi Valitsus kiitis 14. aprillil heaks loomatauditõrje seaduse muutmise eelnõu, mis annab võimaluse kehtestada metsas leviva taudi piiramiseks täiendavaid bioohutusnõudeid vastava taudi tõrje-eeskirjas. Hetkel on seaduse muutmise eelnõu menetlemisel Riigikogus. Loomatauditõrje seaduse muudatused on kavandatud jõustuma 1. juulil 2016. aastal.

Kohtumisel osalesid Eesti Maaülikooli, Riigimetsa Majandamise Keskuse, Eesti Erametsaliidu, Kaitseliidu, Eesti Jahimeeste Seltsi, Eesti Talupidajate Keskliidu, Keskkonnaameti ning Veterinaar- ja Toiduameti esindajad.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.

Allikas: Maaeluministeeriumi 25.05.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.