Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu kellamäng saadetakse Hollandisse (2016-05-25 09:45:14)


1. juunil, lastekaitsepäeval saadetakse laste laulu saatel sümboolselt ära Tartu raekoja senine kellamäng, et seda Hollandi Kuninglikus Valukojas häälestada. Kellamängu täiendamiseks korraldas linn annetuskampaania, mille tulemusena on tänaseks eraisikutelt ja ettevõtjatelt kogunenud 39 718 eurot. Kuni 28. maini saab kellamängu toetada veel Hooandja keskkonnas.


Tartu linnapea Urmas Klaas tänas kõiki toetajaid, kes on kaasa tulnud Tartu linna algatusega täiendada Tartu raekoja kellamängu 16 uue kellaga. "Tartu saab Eestis unikaalse ja mitmekesiste võimalustega kellamängu. Selleks et Tartu raekoja kellamäng hakkaks võimalikult hästi kõlama, otsustasime Hollandi meistritel lasta häälestada ka praegused 18 kella," lisas Klaas.

Raekoja kellamäng saadetakse sümboolselt teele 1. juunil kell 9.30, lastekaitsepäeva avamisel raekoja platsil, kus lapsed laulavad kellade saatel kolm tuntud lastelaulu. Kellad saadetakse häälestamisele samasse tehasesse, kus valmivad ka 16 uut kella. Nii vanad kui uued kellad jõuavad Tartusse tagasi oktoobriks.

Kellade häälestamise vajadus tõusis päevakorda pärast kellamängualast diskussiooni sel kevadel. Tartu linna nõustanud Saksa, Taani ja Hollandi asjatundjate hinnangul ei helise ajaloolisi traditsioone järgides käsitsi valmistatud kellad kusagil sama täpselt kui tänapäevase tehnoloogiaga tööstuslikult valmistatud kellad, kuid neid on võimalik häälestada. Vanu kelli on edukalt häälestatud mujalgi Euroopas. Henk van Blooijs Hollandi Kuninglikust Valukojast ütles, et kellade kõikumised tugevuses ja sageduses põhjustab see, et kellad on valmistatud käsitsi ega ole seetõttu kujult sajaprotsendiliselt veatud ja sileda pinnaga.

16 uue kella valmistamine, kohaletoomine ja paigaldamine läheb kokku maksma umbes 55 000 eurot. 18 kella häälestamine maksab orienteeruvalt 15 000 eurot.
28. maini saab uute kellade ostmist toetada Hooandja ühisrahastuskeskkonnas: http://www.hooandja.ee/projekt/paneme-tartu-helisema

Allikas: Tartu Linnavalitsuse 25.05.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.