Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti rahvuspargid tähistavad rahvusparkide päeva (2016-05-24 17:25:05)

Tänavuse päeva teemaks on "Kas tead, kuidas maitseb loodus?" ning sel puhul saab proovida ka meie rahvusparkide maitseid.

24. mail tähistatakse Euroopa rahvusparkide päeva, mille raames korraldatakse üle 300 sündmuse 23 riigis, sealhulgas Eestis. Tänavu pööratakse tähelepanu kauni looduse, mahepõllumajanduse ja looduskaitsealade vahelistele seostele ning arutletakse, kuidas tagada säästlikku majandusarengut, millest võidaksid nii loodus kui ka põllumehed. Rahvusparkide päeva pealkirjaks on "Kas tead, kuidas maitseb loodus?" ning sellega soovitakse teadvustada tervisliku ja puhta toidu olulisust.

"Eestis on saanud heaks traditsiooniks korraldada selle tähtpäeva puhul külastusi ja matkasid meie rahvusparkidesse. Möödunud nädalavahetusel toimusid kõigis Eesti maakondades matkad loodusehuvilistele. Lisaks korraldavad rahvusparkide kogukonnad mitmeid vahvaid sündmusi, tutvustamaks oma piirkondade võlusid ja iseärasusi nii kultuuripärandi kui looduse osas," lausus Kaja Lotman, Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja.

Nii koguneb 26. mail Matsalu rahvuspargis Penijõe mõisas pargi koostöökogu, kuhu on kõik huvilised oodatud arutlema, mis võiks olla Matsalu maitse ja proovima ka mõnda näidist. Lisaks saab kuulata TTÜ professori Mari Ivaski loengut Matsalu rahvuspargi lammi- ja rannaniitude üleujutusejärgsest taastumisest ning nautida Arne Aderi uut loodusfoto näitust "Võluaknad".

Looduskaitsekuu avaüritusel Tallinna Loomaaias pakuti ehedat Soomaa rahvuspargi loodustoitu. Karula rahvuspargis toimus möödunud nädalavahetusel MAI festival, kus pakuti ja tutvustati kohalikke gurmeeroogi. Lahemaa rahvuspark tähistab aga 1. juunil oma väärikat 45. juubelit. Sel puhul korraldab Keskkonnaamet lähiajal merekultuuri ja rannakalanduse konverentsid ning Lahemaa külade päeva, mille keskmes on kohalik kogukond ja kultuuripärand.

"Kõigi nende tegevuste ja sündmuste raames on sobilik mõelda, kas tunneme ära, mis on meie päris oma toit ja kuidas maitseb Eesti loodus. Eestlased on alati leidnud maitsvat toitu meie liigirikastest metsadest ja veekogudest. Viimastel aastatel on taas hakatud väärtustama ka oma aiasaadusi ja ehedat talukaupa. See kõik tundub meile iseenesestmõistetav, ent ometi on vaja selle hoidmiseks vaeva näha, et neid puhtaid maitseid saaks nautida ka edaspidi," selgitas Lotman.

Euroopa Kaitsealade Liit (Europarc Federation) hakkas tähistama Euroopa rahvusparkide päeva (Europan Day of Parks ) esmakordselt 1999. aastal. Päeva eesmärgiks on tuua inimesi loodusele lähemale, selgitada kaitsealade, sealhulgas rahvusparkide tähtsust looduskaitses ja nautida kaunist loodust. Rahvusparkide päev on hea võimalus inimestel kokku tulla ja korraldada värvikaid sündmusi ning väljendada oma kirge ja armastust looduse vastu. Sellest, kuidas teised riigid tähistavad rahvusparkide päeva, loe siit.

Allikas: Keskkonnaameti 24. mai 2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.