Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
19-22. maini toimub Saaremaal Kuressaares ja selle lähiümbruses rahvusvaheline üleujutusõppus (2016-05-18 15:58:47)


19-22. maini toimub Saaremaal Kuressaares ja selle lähiümbruses rahvusvaheline üleujutusõppus SaareMODEX2016.

Rahvusvahelise õppuse legendi järgi on kogu Eestit tabanud raskete tagajärgedega torm ning üleujutus, mille on põhjustanud mereveetaseme tõus ja pikalt kestnud tugev vihm. Eriti keerulises olukorras on Lääne-Eesti, Harjumaa ning Ida-Virumaa. Eesti siseriiklik võimekus on suures osas töösse rakendatud mandril, kuid lisaabi vajab ka Saaremaa - Kuressaare linn ja rannikul asuvad külad on üle ujutatud. Kohalik päästeressurss ei tule enam olukorra haldamisega toime ning lisaabi tuleb küsida Euroopast. Rahvusvahelise abi meeskonnad Rootsist, Rumeeniast ja Lätist saadetaksegi Saaremaale, kus asutakse kohaliku päästeteenistuse juhtimisel tegelema üleujutuskahjude likvideerimisega.

Kokku on koos korraldusmeeskonna ja vastumängijatega osalemas õppusel üle 200 inimese. Õppusel osalevad suure võimekusega pumbameeskonnad Rumeeniast ja Rootsist, üleujutustõkestusmeeskond Rootsist, tehnilise toe meeskond Lätist ning Eesti päästjad. Rahvusvahelist abi koordineerib õppusel Euroopa Liidu ekspertidest koosnev meeskond.

Päästeameti peadirektori Kuno Tammearu rääkis, et Eesti päästemeeskonnad on käinud üleujutusi likvideerimas missioonidel erinevates Euroopa riikides. "Siiani ei ole meil endal sellist abi vaja läinud, kuid kunagi ei tea, millal see hetk käes on ning siis on vaja, et kõik vajalikud protsessid töötaksid laitmatult. Õppus SaareMODEX ongi suurepärane võimalus teha rahvusvahelist koostööd, harjutades muidu tuttavaid protseduure teiste riikide ekspertidega ning erinevates ilmastiku- ja geograafilistes tingimustes," selgitas Tammearu õppuse vajalikkust ja lisas, et õppuse käigus on võimalik esimest korda tutvuda spetsiaalse üleujutustõkestusvarustusega, mis võiks olla lahendus mereveetõusust põhjustatud üleujutuste ohjamiseks Eestis.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on SaareMODEX hea näide üle-Euroopalisest koostööst elanikkonnakaitse valdkonnas. "Kuigi iga riik valmistub erinevateks olukordadeks eraldi, ollakse siiski valmis ühiselt reageerima hädaolukordadele nii Euroopa-siseselt kui ka -väliselt," rääkis Pevkur ning lisas, et see õppus on suurepärane võimalus siinsamas Eestis näha, kuidas see koostöömehhanism tegelikult töötab.

Õppuse jaoks on ette valmistatud 14 sündmuskohta Kuressaare lähiümbruses ja Kuressaare linnas. Kõige põnevam harjutus leiab aset 20. mai õhtul kell kaheksa Kuressaare lossi vallikraavi ääres, kui vallikraavi hakatakse tühjaks pumpama. Lisaks on korraldajatel meeskondadele varuks ka mõned plahvatusohtlikud "üllatused", mis nende tööd sugugi lihtsaks ei tee. Kuressaare lossi vallikraavi harjutusele ootame ka pealtvaatajaid.

SaareMODEX on Euroopa Liidu rahastatav õppus ning Saaremaal leiab aset kolmanda osaõppusega Euroopa Liidu õppuste tsüklis, mida korraldavad Rumeenia, Bulgaaria ja Eesti. Rumeenias toimus sarnane õppus eelmisel aastal, Bulgaarias selle aasta märtsis.

Paralleelselt SaareMODEXiga toimuvad ka riiklik kriisireguleerimis- ja Kuressaare linna kriisikomisjoni õppus. Riiklikul õppusel testitakse abi vastuvõtva riigi protseduure ning linna õppusel mängitakse läbi elanike evakuatsioon üleujutatud alalt.

Õppuse kohta saab jooksvalt informatsiooni õppuse kodulehelt saaremodex.baltfloodcombat.eu

Allikas: Päästeameti 18.05.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.