Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Leedu valitsus toetab tänavu piimatootjaid 35 miljoni euroga (2016-05-12 10:42:21)


Leedu põllumajandusministeeriumi teatel on Leedu valitsusel kavas tänavu siseriiklikust eelarvest maksta kohalikele piimatootjatele 35 miljonit eurot toetusi. Toetuse maksmisega alustati 5. mail, mil piimatootjateni jõudis 18 miljonit eurot. Põllumajandustootjaid kavatsetakse toetada ka juunis, mil riigi vahenditest makstakse tootjatele 17,2 miljonit eurot.

"Paratamatult mõjutavad teiste Euroopa Liidu liikmesriikide valitsuste sammud oma tootjate toetamisel ka meie piimatootjate konkurentsivõimet. Leedu on viimaste aastate jooksul leidnud võimalusi kodumaise piimatootmise toetamiseks üleminekutoetuste maksmise kaudu. Samuti on Leedu kahel korral Euroopa Liidu erakorralisele toetusele riigieelarvest lisanud maksimaalses lubatud mahus oma osa. Selles osas on leedulaste põllumajanduspoliitika olnud Eesti valikutest kardinaalselt erinev," selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

"Leedu ja Eesti valitsuste erinevate poliitikate mõjusid on ilmekalt näha ka mõlema riigi piimakarja arvukust kajastavates numbrites. Kui Eestis vähenes mullu piimakari üle 5%, siis Leedus jäi lehmi vähemaks vaid pisut üle 2%, mis on võrreldav Leedu piimakarjade tavapärase keskmise vähenemisega viimase 15 aasta jooksul. Eesti valitsus peab lõpuks mõistma, et meie loomakasvatuse hävimisel on tõsised tagajärjed kogu riigi majandusele," lisas Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimees Vahur Tõnissoo.

Leedus makstakse tänavu ka piimatootjatele Euroopa Liidu otsetoetuste vahenditest 25,3 miljonit eurot piimatootmisega seotud toetusi piimalehmade ning 4,6 miljonit eurot piimatõugu pullide pidajatele.

Eesti valitsus maksis tänavu veebruaris kohalikele piimatootjatele erakorralist abi 4 miljonit eurot, ühtlasi on valitsus lubanud aasta lõpus sõltuvalt riigi finantsseisundist kaaluda toetamise lisavõimalusi. Euroopa Liidu otsetoetuste raames planeerib Maaeluministeerium tänavu maksta piimalehma kasvatamise otsetoetust ca 2 miljonit eurot nendele karjadele, kus on vähem kui 100 piimalehma.

Eesti viimased valitsuskoalitsioonid on piimatootjate toetusi vähendanud ligi kolmandiku võrra, mis tänases keerulises olukorras avaldab olulist negatiivset lisasurvet piimatootmise lõpetamiseks. Alates 2014. aasta suvest on kriis piimandussektoris viinud Eesti piimakarjade vähenemiseni kümnendiku võrra.

Leedus oli Euroopa Komisjoni andmetel 2015. aastal ca 301 000 piimalehma. Võrreldes 2014. aastaga on lehmade arv vähenenud pisut üle 2%, samas mahus on keskmiselt lehmade arv vähenenud ka perioodil 2000-2015 (2,2% aastas). Eestis oli Statistikaameti andmetel käesoleva aasta märtsi lõpu seisuga 90 200 piimalehma, mida on aasta varasemast 5,2% vähem, perioodil 2000-2015 on keskmine aastane lehmade arvu vähenemine olnud aga 1,9%.

 

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Põllumeeste Keskliidu 12.05.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.