Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Infotunnis oli arutelu all kohustuslikud kogumispensionid (2016-05-12 02:37:57)


Riigikogu infotunnis vastas sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna Raivo Põldaru esitatud küsimustele kohustuslike kogumispensionide kohta.

Raivo Põldaru viitas asjaolule, et pensioni teise samba fondide kogu tootlusest on raha omanikule läinud alla 1/3 ja ülejäänu pankadele. Põldaru soovis sotsiaalkaitseministrilt teada, kuidas valitsus tagab olukorra, et fondidesse pandud raha ei läheks pankade kätte vaid pensionäridele pensionilisaks.

Tsahkna sõnul näeb valitsuse tegevusprogramm ette seda, et üle tuleks vaadata riikliku vanaduspensioni sotsiaalse ja finantsilise jätkusuutlikkuse küsimus ning vajadusel teha vastavad ettepanekud. Ülesanne on pandud sotsiaalkaitseministrile koos rahandusministriga.

Sotsiaalkaitseminister ütles, et tänastel pensionäridel ei ole vaja muretseda. „Eesti riik maksab pensione ja tõstab neid igal aastal ja tõsiasi on see, et me maksame neile pensionidele otse riigieelarvest peale. Küll aga ma ütlen välja siin teie ees selle tõe, et pensionisüsteemi on vaja reformida,“ ütles Tsahkna.

„Need numbrid, mis meile sellest esmasest analüüsist vastu vaatavad, on sellised, et meie pensionisüsteem ei ole pikaajaliselt jätkusuutlik ja selleks põhjuseks on eelkõige demograafilised probleemid,“ lausus Tsahkna.

Minister tõi mõned näited. „Prognooside järgi, kui mitte midagi ei muutu, kui meil ei sünni rohkem lapsi, siis aastal 2060, mis pensionisüsteemi mõttes ei ole üldse väga pikk aeg, on meie rahvaarv langenud 1,31 miljonilt 1,1 miljonile. Mis puudutab tööealiste inimeste arvu, siis on see vähenenud selleks ajaks 32% ehk 256 000 inimese võrra. Ja samal ajal suureneb pensioniealiste inimeste arv 106 000 inimese võrra ehk 41%,“ sõnas Tsahkna.

Tsahkna sõnul ütlevad need numbrid, et Eesti riigil tuleb teha väga tõsine analüüs oma pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse kohta. „Ja meil peab olema julgust võtta vastu vajalikke otsuseid,“ lisas ta.

Peaminister Taavi Rõivas vastas Mailis Repsi ja Andres Herkeli küsimustele haldusreformi kohta, Arno Silla küsimusele põllumajanduse rahastamise kohta, Valeri Korbi küsimusele keskkonnatasude kohta ja Krista Aru küsimusele pensionifondide kohta.

Siseminister Hanno Pevkur vastas Ain Lutsepa küsimusele olukorra kohta Piusa kordoni ümber, Martin Helme küsimusele illegaalse piiriületamise takistamise kohta ja Uno Kaskpeiti küsimusele novembris 2015 Harku kinnipidamiskeskuses toimunud rahutuste kohta.

Infotunni stenogramm

Allikas: Riigikogu.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.