Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aprikoosiseemnetega tasub olla ettevaatlik (2016-05-05 18:07:51)


Hiljuti Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) avaldatud arvamuse järgi võib tooreste aprikoosiseemnete ja neist valmistatud toodete toiduks tarbimisega kaasneda mitmeid terviseriske. Täiskasvanutele võib ohtu kujutada juba kolme väikese või ühest suurest aprikoosiseemnest poole tarbimine. Väikelastele võib ohtu kujutada ka üks väike aprikoosiseeme, kirjutab Maaeluministeeriumi toidujärelevalve büroo peaspetsialist Anneli Haugas.
Põhjuseks on aprikoosiseemneis looduslikult esinev ühend amügdaliin, millest moodustub näiteks närimisel või mikroorganismide tegevuse tulemusel seedekulglas inimesele väga mürgine ühend tsüaniid ehk sinihape.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

EFSA määratles ohutu tarbimiskoguse

Tsüaniid imendub kiiresti organismis ning see kantakse vereringe kaudu kõikidesse organitesse. Tsüaniidi mürgistuse suhtes on enim tundlikumad aju ja süda. Tsüaniidi mürgituse tunnusteks võivad olla näiteks iiveldus, palavik, peavalu, lihase-, liigesevalud jms. Surmavate tsüaniidikoguste juures võivad sümptomitena ilmneda hingamisraskused, lihasliigutuste koordineerimatus, teadvusekaotus ja krambid. Lisaks võivad suured tsüaniidikogused põhjustada väärarenguid loodetel.

Euroopa Toiduohutusameti aprilli lõpul avaldatud hinnangus määratletakse tsüaniidi akuutne standarddoos. Akuutne standarddoos on hindamise ajal teadaolevatel faktidel põhinev ja kehakaalu alusel väljendatud aine hinnanguline kogus toidus või joogivees, mida võib terviseriski kartmata lühikese aja jooksul (üks söögikord või üks päev) tarbida. Seda väljendatakse milligrammides kehakaalu kilogrammi kohta. Tsüaniidi akuutse standarddoosina määratleb EFSA 20 μg kehamassi kg kohta. Seega on ohutuks aprikoosituumade koguseks näiteks 12 kg kaaluva väikelapse korral 0,06 g ning 70 kg kaaluva täiskasvanu puhul 0,37 g.

Viljaliha söömine ohtu ei kujuta

Aprikoosi viljaliha tarbimine on siiski ohutu. Nimelt välistab seemneid ümbritsev kest nende kokkupuute teiste aprikoosi osadega. Mõnede uurimuste järgi on võimalik toorestes aprikoosiseemnetes amügdaliini/tsüaniidi sisaldust oluliselt vähendada kuumtöötlemisel (näiteks küpsetamisel, keetmisel).

Euroopa Liidus müügil olevad aprikoosiseemned on tõenäoliselt valdavalt imporditud ning nende turustamine toimub suures osas interneti kaudu. Müüjad reklaamivad aprikoosiseemneid ning neist valmistatud tooteid sageli vähivastase ravimina, kuid tihti ületavad tarbimiseks soovitatavad kogused akuutset standarddoosi mõne kuni mitmesaja kordselt.

Täpsem info ja teadusliku arvamuse tekst EFSA koduleheküljel: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4424

Anneli Haugas, Maaeluministeeriumi toidujärelevalve büroo peaspetsialist

Allikas: Maaeluministeeriumi Maablogi

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
ansambel
Lingid

VÄETISEREGISTER
LINNUPELETUSPALL
TAIMEKAITSE-VAHENDID 2016
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
VIINAMARJAD
TOALILLED
KOMPOST
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
KÖÖGIVILJAD
TOMAT KASVUHOONES
EESTI KARTULISORDID
TAIMEHAIGUSED
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
TAIMEVAHETUS
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.