Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus otsustas radioaktiivsete jäätmete lõppladustuspaiga ehitamise (2016-04-28 15:30:40)


Vabariigi Valitsus otsustas täna toetada Keskkonnaministeeriumi ettepanekut alustada Paldiski endise tuumaobjekti lammutamisega ja uue radioaktiivsete jäätmete lõppladustuspaiga ehitamisega.

Nõukogude Liidu sõdurite väljaõppeks mõeldud Paldiski tuumaobjektil alustas esimene tuumareaktoriga allveelaeva õppestend tööd juba 1968. aastal. Pärast Tšornobõli tuumaõnnetust vaatasid Nõukogude võimud objekti ohutuse üle ning reaktorid otsustati sulgeda.

1990. aastate alguses viidi tuumkütus reaktoritest küll tagasi Venemaale, kuid kokkuleppe kohaselt jäi objekti ohutuks muutmine Eesti Vabariigi ülesandeks. "Venelased olid valmis ka reaktorid ise lahti võtma, kuid tingimusega, et nende töötajad ja sõdurid võiksid Paldiskisse jääda veel vähemalt kümneks aastaks. Sellisel juhul ei oleks me praegu ei NATO ega ka Euroopa Liidu liikmeriik. Objekti ohutuks muutmine on küll kallis, kuid selline on meie vabaduse ja ohutuse hind," nentis keskkonnaminister Marko Pomerants.

Projekt maksumus on 90 miljonit eurot, millest pool kulub uue lõppladustuspaiga rajamiseks aastaks 2040. Ülejäänud pool kulub tuumaobjekti lahti võtmiseks. Töödega tahetakse valmis saada aastaks 2050. Kuigi tegemist on riikliku kohustusega, loodetakse vähemalt osa projektist rahastada rahvusvahelistest vahenditest. Välisvahendite kasutamine on tõenäoline, kuna projektil on suur positiivne keskkonnamõju kogu Läänemere äärsele piirkonnale.

"Meie jaoks oli oluline ettevalmistavate töödega juba praegu alustada, sest kõik vajalikud eeluuringud ja ka ehitus ise võtab aega. Reaktoreid saab ohutult hoiustada aastani 2040. Arvestades, et vanema reaktori ehitusest möödub siis 70 aastat, on selge, et pikemalt ohutust tagada ei ole võimalik. Seetõttu oli valitsuse tänane otsus väga tervitatav," lisas minister.

1960. aastate algul rajatud kahe tuumareaktoriga nõukogude laevastiku tuumaallveelaevade õppekeskuses seisati reaktorid 1989. aastal ning tuumkütus eemaldati viis aastat hiljem. Samas jäi Eesti Vabariigile kogu vastutus endisele tuumaobjektile jäävate radioaktiivsete jäätmete ohutu käitlemise ning tuumareaktorite dekomisjoneerimise eest. Endise tuumaobjekti ohutustamisega tegeleb Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile kuuluv AS A.L.A.R.A.

Aastatel 1995-2013 tehti Paldiskis suuremahulisi ohutustamise töid. Lammutati mittevajalikke hooneid ning ehitati rahvusvahelistele ohutusnõuetele vastav radioaktiivsete jäätmete vahehoidla. Samuti on tagatud reaktorisektsioonide ohutu hoiustamine aastani 2040.

2015. aastal lõppenud rahvusvahelise eeluuringu selge järeldus oli, et tuumaobjekt tuleb lammutada ning jäätmete ohutuks ladustamiseks tuleb Eestisse rajada lõppladustuspaik. 2016. aasta märtsis esitas Keskkonnaministeerium Vabariigi Valitsusele vastavasisulise ettepaneku, mille Valitsus täna ka rahuldas.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 28.04.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.