Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu kellamängu toetuseks on kogunenud ligi 40 000 eurot (2016-04-27 00:57:33)

Tartu raekoja kellamängu toetuseks on tänaseks eraisikutelt ja ettevõtjatelt kogunenud 38 583 eurot. Lisaks uute kellade ostmisele Hollandi Kuninglikust Valukojast soovib linn seal lasta häälestada ka olemasolevad raekoja kellad.


Tartu linnapea Urmas Klaas tänas k õiki toetajaid, kes on kaasa tulnud Tartu linna algatusega täiendada Tartu raekoja kellamängu 16 uue kellaga. "Tartu saab Eestis unikaalse ja mitmekesiste võimalustega kellamängu. Selleks, et Tartu raekoja kellamäng hakkaks võimalikult hästi kõlama, otsustasime Hollandi meistritel lasta häälestada ka praegused 18 kella, mis on valmistatud 15 aastat tagasi Saksamaal Karlsruhe kellatehases."

Kellade häälestamise vajadus tõusis päevakorda pärast kellamängualast diskussiooni. Tartu linna nõustanud Saksa, Taani ja Hollandi asjatundjate hinnangul ei helise ajaloolisi traditsioone järgides käsitsi valmistatud kellad kusagil sama täpselt kui tänap äevase tehnoloogiaga tööstuslikult valmistatud kellad, kuid neid on võimalik häälestada. Vanu kelli on edukalt häälestatud mujalgi Euroopas.

"Tartu praeguste kellade kõla ei ole päris puhas, on kuulda teatavat kõikumist tugevuses ja sageduses. Kõikumisi põhjustab see, et kellad on valmistatud käsitsi ega ole seetõttu kujult sajaprotsendiliselt veatud ja sileda pinnaga. Samasugune efekt võib tekkida siis, kui panna samaaegselt helisema sama noot kahel erineval kitarril. Tartu kelli on võimalik edukalt häälestada, aga kindlasti tuleks seda teha uute kelladega koos," kommenteeris Henk van Blooijs Hollandi Kuninglikust Valukojast.

Tartu raekoja praegused kellad saadetakse suve algul häälestamisele samasse tehasesse, kus valmivad ka uued kellad. 18 kella häälestamine maksab orienteeruvalt 15 000 eurot. Nii vanad kui uued kellad jõuavad Tartusse tagasi oktoobriks.
16 uue kella valmistamine, kohaletoomine ja paigaldamine läheb kokku maksma 55 000 eurot.

Raekoja kellamängu täienduseks on käimas toetuskampaania, milles kutsutakse kaasa lööma kõiki tartlasi ja Tartu sõpru.

Tartu kellamängu saab toetada kuni 31. maini:
- ülekandega kontole EE882200221014740915 (Saaja: Tartu Linnavalitsus, viitenumber: 02109206000004, selgitus: Kellam ängu annetus)
- sularahas Tartu raekoja infokeskuses.
- Hooandja ühisrahastuskeskkonnas: http://www.hooandja.ee/projekt/paneme-tartu-helisema
 
Allikas: Tartu Linnavalitsuse pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.