Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti ja Hiina allkirjastasid toiduohutuse protokolli kilu ja räime kohta (2016-04-26 13:36:23)


Maaeluminister Urmas Kruuse kohtus täna Pekingis Hiina järelevalveasutuse AQSIQ aseminister Mei Kebaoga, kellega allkirjastati toiduohutuse protokoll kilu ja räime ning nendest valmistatud toodete lubamiseks Hiina turule.

Toiduohutuse protokoll on aluseks konkreetsete ekspordist huvitatud ettevõtete registreerimiseks Hiina sertifitseerimisasutuses.

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul on kalaprotokolli allkirjastamine pikaajalise töö tulemus. "Oleme saavutanud läbirääkimistel Hiina järelevalveasutusega kokkuleppe Eesti kilu ja räime viimiseks Hiina turule. Kalaprotokolli allkirjastamisega on Hiina tunnustanud Eesti toidu- ja järelevalvesüsteemi toimimist konkreetselt selles osas, mis puudutab kilu ja räime püügi- ja käitlemisettevõtete üle teostatavat järelevalvet. Kokkulepe hõlmab nii jahutatud ja külmutatud kilu ja räime kui nendest valmistatud tooteid," ütles minister Kruuse.

Kohtumisel olid kõne all edasised sammud ka teiste tootegruppide tunnustamisprotsessiga edasi liikumiseks. "Hiina minister kinnitas valmisolekut igakülgseks koostööks riikidevahelise kaubanduse arendamisel ning avaldas lootust piimaprotokolli allkirjastamiseks lähiajal," lisas Kruuse.

Möödunud aasta 4.-7. novembrini olid Eestis ametlikul visiidil neli Hiina Rahvavabariigi inspektorit, kes hindasid riikliku järelevalve korraldust kilu ja räime püügi ning töötlemisega tegelevates ettevõtetes.

Hiina tunnustamissüsteem näeb ette, et kala importimiseks Hiinasse on vajalik eraldi iga kalaliigi registreerimine Hiina järelevalveasutuses ning korraga menetletakse vaid ühe kalaliigi registreerimisega seotud dokumente. Kuna Hiina järelevalveasutus klassifitseerib kilu ja räime ühes kategoorias olevate kalaliikidena, siis inspekteeriti ning menetletakse nende kalaliikide registreerimisega seotud dokumente samaaegselt.

Minister Urmas Kruuse viibib 26.-28. aprillini Hiina põllumajandusministeeriumi kutsel ametlikul visiidil Hiina Rahvavabariigis. Ministrit saadavad visiidil Maaeluministeeriumi kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Olavi Petron , välissuhete osakonna juhataja Ruve Šank, Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Indrek Halliste ja peadirektori asetäitja Olev Kalda, Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen , Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg, Eesti suursaadik Hiinas Toomas Lukk ja äridelegatsioon.

Taust

§ Hiina turule pääsemiseks peavad toidu eksportijad läbima mitmeetapilise tunnustamise protsessi, mida viib läbi Hiina Rahvavabariigi Kvaliteedi Järelevalve, Kontrolli ja Karantiini Peavalitsus AQSIQ (State General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine).

§ Kõigepealt tunnustatakse riigi toidujärelevalvesüsteemi tervikuna ning siis eraldi riikliku järelevalvesüsteemi toimimist tootegruppide kaupa.

§ Veterinaar- ja Toiduamet on täitnud Hiina järelevalveasutuse saadetud küsimustikud, milles on kirjeldatud valdkonna seadusandlust ning toidujärelevalvesüsteemi korraldust eraldi iga tootegrupi kohta.

§ 2015. aasta septembris ja novembris külastasid Hiina inspektorid Eesti piima- ja kalakäitlemisettevõtteid ning inspekteerisid Eesti toidu- ja veterinaarjärelevalvesüsteemi toimimist.

§ 2015. aasta 7. detsembril allkirjastasid minister Kruuse ja Hiina Rahvavabariigi Kvaliteedi Järelevalve, Kontrolli ja Karantiini Peavalitsuse AQSIQ aseminister Mei Kebao Pekingis vastastikuse mõistmise memorandumi, millega Hiina tunnustas Eesti toidu- ja veterinaarjärelevalvesüsteemi üldist korraldust ja toimimist.

§ Iga tootegrupi kohta koostatakse eraldi toiduohutuse protokoll, mille tekst kinnitatakse kõrgetasemelisel kohtumisel.

§ Vajadusel viivad Hiina ametnikud läbi veel täiendavad inspekteerimised riskihindamiseks konkreetsetes ekspordist huvitatud ettevõtetes kohapeal.

§ Inspekteerimiste edukal läbimisel allkirjastatakse konkreetse tootegrupi kohta toiduohutuse protokoll, mis avab nendele toodetele Hiina turu.

§ Eksportida soovivad ettevõtted peavad end registreerima Hiina ametlikus sertifitseerimisasutuses CNCA ( Administration of Certification & Accreditation of China).

Allikas: Maaeluministeeriumi 26.04.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.